Toeristenbelasting gevarieerd omhoog

Toeristenbelasting gevarieerd omhoog
Foto Raadsplein TV

De toeristenbelasting in Velsen gaat omhoog, maar niet voor iedereen evenveel. Toeristen in hotels en huisjes betalen met € 2,50 per nacht aanzienlijk meer dan de € 1,50 voor bijvoorbeeld kampeerders en passanten in jachthavens.

Dit was een belangrijke uitkomst van de raadsvergadering over de begroting 2020, voortgekomen uit een unaniem aangenomen amendement van D66, CDA en VVD. Eerstgenoemde partij wilde eigenlijk de toeristenbelasting in zijn geheel minder verhogen. Maar dat ging de meeste partijen te ver, ook omdat dit een flink gat in de begroting zou slaan.

Vooraf was er met name van de oppositiepartijen D66 en CDA meer vuurwerk verwacht, omdat zij in eerdere sessies kritisch waren over de Perspectiefnota (zelfs met een alternatieve nota kwamen) en de daarop gebaseerde begroting met een tekort van 3 miljoen euro. Een greep uit de reserves is nodig om dit gat te dichten. Maar uiteindelijk kwamen deze partijen hierover niet met amendementen, omdat zij eerder hadden gemerkt daar geen meerderheid voor te krijgen. Wel stemde het CDA als enige tegen de begroting zelf.

Andere belangrijke discussiepunten waren de woningbouw, groenonderhoud en inwoners meer betrekken bij beleid met een ‘motiemarkt’. Vlak voor middernacht stopte de vergadering, acht nog niet behandelde moties komen nu op 28 november aan de orde.