Activiteitenprogramma Ruïne van Brederode

Activiteitenprogramma Ruïne van Brederode
© Ton van Steijn

Net als veel culturele instellingen, moest ook de Ruïne van Brederode afgelopen jaar sluiten voor publiek. Nu er weer bezoek welkom is en activiteiten georganiseerd kunnen worden, blikt beheerder Rob Kortekaas terug op de bijzondere periode en vertelt hij samen met vrijwilliger Lucy over de activiteiten die deze zomer nog op de planning staan.

Door de strenge corona lockdown kon de ruïne in maart, april en mei niet open voor publiek. Beheerder Rob Kortekaas vond vooral het schakelen het lastigste. “Je moet continue aanpassen aan de nieuwe regels. En dat maakt het wel lastig.” Daarom hebben ze nu een openstelling- en activiteitenprogramma gemaakt wat bestendig is tegen verscherpingen en ondanks verschillende maatregelen door zou kunnen gaan.

Dat is terug te zien in het programma van de aankomende maanden. Allereerste is de Ruïne in de zomervakantie geopend van wo t/m zo van 11:00 – 17:00. Wel moet er gereserveerd worden omdat er met tijdsloten gewerkt wordt. Hoogtepunt is nu de playmobil tentoonstelling “Strijd om Holland”. Daarnaast worden er in de maand augustus unieke roofvogelworkshops voor kinderen uit Velsen gegeven. Deze workshops zijn onderdeel van het Zomerpret programma van de gemeente Velsen. Ook is er elke maand een editie van ‘Ruïne Bewoond’ waarbij bewoners van de ruïne tot leven komen en een stukje levend geschiedenis bieden. Tot slot staat er in september een muziekweekend op te planning van 17 tot 19 september.

Angelique Schipper, die samen met Rob Kortekaas beheerder van de Ruïne is, de afgelopen drie jaar aan een boek gewerkt over de geschiedenis achter de laatste bewoners van het kasteel. De coronaperiode werd voornamelijk gebruikt om verder in de geschiedenis te duiken en het boek op tijd af te ronden. Het spannende verhaal gaat over de 18 Heren en de laatste kasteelvrouwe Yolande. Het boek is gericht op kinderen van ca. 10-12 jaar én voor iedereen die in Brederode is geïnteresseerd.