Educatie over roofvogels op unieke wijze bij workshop Ruïne van Brederode

Educatie over roofvogels op unieke wijze bij workshop Ruïne van Brederode

Dankzij het vakantieprogramma Zomerpret van de gemeente Velsen kunnen kinderen van 7 t/m 14 jaar die in de gemeente Velsen wonen gratis deelnemen aan een van de Roofvogelworkshops bij de Ruïne van Brederode. Deze Roofvogelworkshops worden gegeven door vaste kasteel valkenier Martin. De valkenier brengt op een unieke wijze jeugd veilig in contact met het leven van de roofvogels. Opgeven voor een workshop in augustus kan nog.

Afgelopen week vond de eerste editie van de roofvogelworkshop plaats van dit seizoen. De workshops worden gegeven door valkenier Martin Dodere. Hij focust met zijn Birdlive allereerst op het gezond maken van roofvogels. De meeste vogels komen ziek of beschadigd binnen, en zouden anders een spuitje krijgen. Anderen zijn in gevangenschap geboren. De vogels kunnen daardoor niet in de wildernis overleven. “Dan kan ik er beter wat educatiefs mee doen en de kinderen vanaf jongs af aan er mee gewend laten worden,” stelt Martin.

Tijdens de workshop vertelt hij over roofvogels uit de omgeving, en beantwoordt hij alle vragen van de kinderen. Daar zijn bewust geen ouders bij. “Anders verdrinken de kinderen in het grote publiek, en nu krijgen ze van mij één op één aandacht,” legt Martin uit.

Deze werkwijze past Martin ook toe in de Stichting Happy Wings. Met de stichting werkt Martin veel met kinderen en ouderen met een beperking of ernstige ziekte. Zo heeft hij verschillende jongeren ‘met een rugzakje’ in zijn team. Het werk en de begeleiding bieden hen een leerzame manier van omgaan met beperkingen of problemen. Ook gaat Martin verschillende locaties af voor educatie. Hij is geregeld te vinden bij zorginstellingen in Velsen en omgeving.

De roofvogelworkshops bij de Ruïne van Brederode worden nog gehouden op dinsdagmiddag 3, 10 en 17 augustus van 13.00 – 14.00 uur of van 15.00 – 16.00 uur. Kinderen nemen zelfstandig deel, dus zonder ouders. Aanmelden kan via de website ruinevanbrederode.nl. De roogvogelworkshop is onderdeel van het Zomerpret programma van de gemeente Velsen. Kijk voor alle Zomerpret activiteiten op de gemeentelijk pagina velsen.nl/zomerpret.