Boetes grafietregens fors omhoog

Boetes grafietregens fors omhoog
Foto mediapartner RTV NH

De provincie Noord-Holland verhoogt de boete voor de grafietregens van 5.000 naar 25.000 euro per overtreding. Bovendien pleit gedeputeerde Adnan Tekin in een brief aan het ministerie voor het afschaffen van het fiscaal aftrekbaar zijn van deze dwangsommen. Dit geeft volgens hem een verkeerd signaal richting de bevolking.

Omdat metaalverwerkingsbedrijf Harsco, partner van Tata Steel, de afgelopen tijd dertig keer de regels voor de uitstoot van grafiet heeft overtreden, wordt de dwangsom vervijfvoudigd. In totaal kan de provincie twaalf van deze dwangsommen opleggen, aldus een woordvoerder in een artikel op NOS.nl. ‘Daarna worden de bedragen nog hoger. Maar de doelstelling is niet om boetes uit te delen, maar om de overlast te stoppen.’

Harsco, dat de dwangsommen overigens in rekening brengt bij opdrachtgever Tata Steel, verklaart tegenover RTV NH┬áde boetes ‘onredelijk’ te vinden omdat ‘de uitstoot grotendeels beperkt blijft tot het eigen terrein’. De twee bedrijven geven aan dat zij hard werken aan een structurele oplossing voor de grafietoverlast door middel van de bouw van een fabriekshal.

Het tempo waarin deze hal kan worden gerealiseerd, was een van de discussiepunten tijdens de IJmondcommissie van afgelopen dinsdag 22 januari. Deze bijeenkomst heeft Raadsplein TV live uitgezonden en is net als de interviews terug te zien op www.rtvseaport.nl