Bomen op afstand van erf van de buren

Bomen op afstand van erf van de buren
Foto: Pixabay


Kan de afstand tussen een boom en een erfgrens niet kleiner dan de huidige vereiste twee meter, vroeg D’66 Velsen begin 2022 al eens aan het college. Dan krijg je meer groen in de gemeente, en het hoeft niet voor meer overlast te zorgen. De gemeente zocht het uit, maar adviseert negatief.

De huidige minimale afstand tussen een boom op eigen terrein en de erfafscheiding of rooilijn is nu 2 meter in Velsen. Maar, zegt D’66 Velsen, we willen méér bomen in de gemeente (Bomen Beleidsplan 2022-2037). En we willen inwoners daar bij betrekken. Als je die minimale afstand nou verkleint, kan dat een mooie vergroening van de gemeente betekenen. En meer overlast hoeft dat niet te geven, want de criteria daarvoor staan duidelijk beschreven. Het was een verzoek aan het college om dit idee te onderzoeken.

Kleinere afstand is meer overlast

Het college antwoordt: we hebben het onderzocht. Een kleinere minimale afstand zou inderdaad meer mogelijkheden voor beplanting opleveren voor bewoners en de gemeente. Maar het kan ook voor meer overlast zorgen tussen buren, bijvoorbeeld door ‘wortelopdruk’ en schaduw. En dat kan tot meer conflicten leiden. Dus, hoewel het juridisch kan (door aanpassing van de Algemeen Plaatselijke Verordening, een soort gemeentewet), adviseert het college wij om de afstand tot de erfgrens niet te verkleinen voor grondeigenaren.

(Mijn vader zei dan altijd: “Het zou wel kunnen, maar het zal niet gaan.”)