Tientallen vragen aan 8600 Velsenaren

Tientallen vragen aan 8600 Velsenaren
© Pixabay

Wat vinden wij van onze woon- en leefomgeving en van de dienstverlening van gemeente Velsen? De gemeente verstuurt half mei een waslijst aan vragen aan ruim 8000 inwoners. Laat je stem horen, vul ’m in! (en je kunt nog wat winnen ook)

Velsen wil graag weten wat wij vinden van onze woon- en leefomgeving en van hun dienstverlening – bijvoorbeeld als het gaat over de bereikbaarheid van de gemeente, over de ontwikkeling van nieuwe plannen en over de taal die ze gebruikt. Tot nu toe kregen ongeveer 3600 Velsenaren dat soort vragen via het Burgerpanel. Maar vorig jaar wilde de gemeente dat uitbreiden – ‘professionaliseren’, schreven ze de raad (19 dec. 2023); ze wilde meer specifieke vragen kunnen stellen, en informatie op wijkniveau krijgen. Om meer ‘van buiten naar binnen’ te werken. Ook het aantal mensen dat de vragenlijst krijgt, is veel groter: wel 5.000 mensen meer dan het Burgerpanel, willekeurig gekozen. Dat is de vragenlijst van de ‘Inwonerspeiling’ geworden, die dezer dagen bij inwoners in de mailbox komt.

Allerlei onderwerpen

De vragen gaan wel over zestien onderwerpen, zoals ‘Leefomgeving’, ‘Sport’ en ‘Hulp en advies’. Velsenaren hebben twee maanden de tijd om hem in te vullen. We doen er een greep uit.

  • Leefomgeving: wat vindt u van het onderhoud aan de straten, pleinen en stoepen in uw buurt?
  • Buurtbetrokkenheid: wat vindt u van de volgende uitspraken: ‘Bewoners in mijn buurt zetten zich vaak in voor de buurt’ en ‘Ik voel me medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid in mijn buurt’.
  • Duurzaamheid: hoe vaak stookte u hout in de afgelopen 12 maanden (o.a. open haard, houtkachel)? En wat doet u / heeft u gedaan om uw woning en uw tuin te verduurzamen?
  • Verkeer en vervoer: met welk rapportcijfer beoordeelt u de bereikbaarheid van en naar de gemeente Velsen? Bijvoorbeeld met de fiets, e-bike, auto, motor en openbaar vervoer.
  • Communicatie: vindt u dat de gemeente Velsen u op tijd betrekt bij de ontwikkeling van nieuwe plannen in de gemeente?

Ook ‘sociaal’ zijn er allerlei vragen:

  • geeft u mantelzorg?
  • hoe is het met uw gezondheid?
  • gaat u wel eens naar een concert in de gemeente, of naar de bibliotheek?
  • gaan uw kinderen wel eens naar het wijkcentrum?

Meedoen en misschien wat winnen

De vragenlijst eindigt met een paar vragen over degene die hem invult, allemaal anoniem natuurlijk. Wil je je stem laten horen? Vul ’m in! Je kunt er nog een leuke bon mee winnen ook.

De uitkomsten worden in het najaar verwacht. Dan schrijven we er vast weer over.