Jeugdcriminaliteit: cijfers Halt 2023

Jeugdcriminaliteit: cijfers Halt 2023
© Pixabay

In 2023 kregen ruim 50 jongeren in Velsen een alternatieve straf bij Halt – het bureau dat al meer dan 40 jaar jongeren een tweede kans biedt. Daarnaast geeft Halt veel voorlichting.

53 jongeren doorverwezen

In 2023 hebben de politie en de boa’s – bijzondere opsporings ambtenaren van de gemeente – 53 jongeren doorverwezen naar Halt: 37 jongens en 16 meisjes. Bij Halt kunnen jongeren tussen de 12 en 23 jaar terecht. Zestien keer was zo’n jongere uit Velsen 16 jaar.

Aanleiding en gevolgen

Wat deden die jongeren zoal? Negen keer een overtreding van de Algemeen Plaatselijke Verordening – de regels voor openbare orde en veiligheid. Acht keer ging het om diefstal, en zeven keer om mishandeling en vuurwerk.

Van die 53 hebben er 28 hun Halt-traject met succes doorlopen. Twee jongeren hebben het eindresultaat van het traject niet gehaald, drie zijn niet in behandeling genomen en van 20 personen is het resultaat nog niet bekend.

Wie wil weten hoe zo’n Halt traject gaat, kan hier http://www.halt.nl/ik-moet-naar-halt/hoe-gaat-het-halt-traject klikken voor een korte uitleg.

Nieuwe onderwerpen voor voorlichting

Halt geeft ook voorlichting op scholen, bij de sportvereniging of in de wijk. In 2023 is Halt begonnen met twee nieuwe onderwerpen van voorlichting.
De ene heet De kosten van snel geld verdienen, en gaat over hoe makkelijk jongeren geronseld worden om bijvoorbeeld drugs af te leveren. Ze leren tijdens de voorlichting hoe je daar buiten kunt blijven.
De andere heet Wapens en geweld. Zelfs kinderen op de basisschool hebben tegenwoordig wel wapens op zak. De voorlichting gaat over de risico’s en de (strafrechtelijke) gevolgen van wapenbezit. De leerlingen leren dat wapenbezit niet normaal is en dat ze niet alles moeten geloven wat hierover op sociale media te zien is.