Jukebox Top 40 bij RTV Seaport

Jukebox Top 40 bij RTV Seaport

Op dinsdagavond 30 april van 19 tot 23 uur presenteren Richard van Dorp en Chris Schrijver de Jukebox Top 40 op RTV Seaport. Luister mee via 107.8 FM!

Alle jukebox platen uit de jaren 50 en 60 van Doris Day, The Platters, Little Richard, Patsy Cline, Jerry Lee Lewis, Litlle Eva, Bill Haley en Brenda Lee zullen op de radio voorbij komen.

In 1933 verscheen de eerste jukebox op de markt. Een jukebox is is een muziekweergaveapparaat dat een door een gebruiker te kiezen lied afspeelt. Van oudsher dient de gebruiker hiervoor geld in te werpen, waarna één of meer keuzes uit de voorraad liederen gemaakt kan worden. Deze eerste jukeboxen speelden een beperkt aantal 78 toerenplaten af, snel daarna volgde de eerste 45 toeren jukebox. De gloriedagen van de jukebox zouden echter door nieuwe entertainmentvormen, zoals de televisie, ten einde komen in de jaren 60.

Door de opkomst van digitale technieken met compressie van geluid zoals bij MP3- en WMA-muziekbestanden, is naast de klassieke jukebox een geheel nieuwe mogelijkheid van vrije muziekkeuze ontstaan. MP3-spelers en computers maken op dit moment zowel in openbare gelegenheden als in huiskamers een opmars door als jukebox. Het aantal af te spelen nummers is bij deze apparaten vele malen groter dan bij de klassieke jukebox.