Vernieuwing station Santpoort-Noord bijna afgerond

Vernieuwing station Santpoort-Noord bijna afgerond

De werkzaamheden bij het station in Santpoort-Noord zijn bijna afgerond. Het spoor tussen Beverwijk en Haarlem was van maandag 15 en 20 april niet actief wegens de werkzaamheden. Op zaterdag 21 april moeten de eerste treinen weer rijden.

De werkzaamheden omvatte het weghalen van een spoor, inclusief wissels, het vernieuwen van overige sporen en verplaatsen van het perron langs spoor 2. “Een hele klus,”, erkent bouwmanager Rogé Verboom van ProRail, “maar hierna kan station Santpoort Noord weer decennia mee.”

Uniek derde spoor verwijderd
Santpoort Noord bestond tot nu toe nog uit drie sporen, waarvan de twee buitenste waren voorzien van een perron. Dit derde spoor liep door naar IJmuiden. “Toen de lijn naar IJmuiden werd afgesloten, zijn alleen die sporen weggehaald,” vertelt Klaas Hofstra, specialist logistieke ontwikkeling bij ProRail. “Hierdoor bleef een vreemde constructie over, die uniek is in Nederland. Het westelijke perron is heel lang, maar pas halverwege komt het spoor erlangs te liggen. Langs de andere helft van het perron lag ooit het spoor uit IJmuiden.”

Bekijk hieronder de beelden, door Ton van Steijn