Regels voor terrassen in Velsen

Regels voor terrassen in Velsen
Foto ter illustratie. Staal heeft een vast terras Foto ©Dennis Gouda

Corona-terrassen waren groter dan de oorspronkelijke terrassen. Na corona zijn die nog wel eens ‘extra groot’ gebleven. De burgemeester heeft er nieuwe regels voor gemaakt.

In coronatijd mochten uitbaters van terrassen meer ruimte nemen om hun klanten 1,5 meter van elkaar te kunnen laten zitten. Nu is corona achter de rug, maar sommige terrassen zijn even groot gebleven. De gemeenteraad had de burgemeester – die over orde en veiligheid gaat – gevraagd om die ‘corona-terrassen’ structureel toe te staan. Nu zijn er nieuwe regels, zodat iedere uitbater met een terras weet waar hij/zij aan toe is.

Voetgangersruimte en parasollen

Een paar voorbeelden van die regels: voetgangers moeten anderhalve meter vrije ruimte hebben aan die kant van het terras waar de doorloop is. Alle spullen die voor het terras zijn, zoals tafels, planten- en prullenbakken en parasollen, moeten binnen de terrasafmetingen vallen. De in- en uitgang én de nooduitgang moeten vrij toegankelijk zijn. Verder mag het terras geen overlast veroorzaken, en mag er ook geen versterkt geluid of livemuziek te horen zijn – tenzij de baas/bazin daar een vergunning voor heeft.

Van gedogen naar vergunning

Veel horecaondernemers hadden een gedoogtoestemming voor hun corona-terras. Als dat nu voor een deel niet binnen de nieuwe regels past, kunnen zij daarvoor een vergunning aanvragen. Tijdens de aanvraag en beoordeling kan dat ‘grotere deel’ blijven staan.