Na anderhalf jaar groen licht voor buurttuin op terrein de Spil

Na anderhalf jaar groen licht voor buurttuin op terrein de Spil
Foto: Nicole van der Veen

Bij een groep buurtbewoners in IJmuiden kan de vlag uit: anderhalf jaar geleden werd het idee geboren om een buurttuin in te richten op het braakliggend terrein waar eerst buurthuis de Spil stond. Dat initiatief is onlangs goedgekeurd, waardoor nu de nieuwe ‘Spiltuin’ kan worden ingericht.

Volgens bewoners van de Frans Halsstraat, Gerard Doustraat en Rijnstraat is er behoefte aan een ontmoetingsplek. “Het is de bedoeling dat je weer kennis maakt met wie er naast of tegenover je woont”, zegt Nicole van der Veen. Samen met Jessica van Doorn is ze betrokken bij stichting Wortels enzo en zijn ze de initiatiefnemers van de tuin. “Het doel van de Spiltuin is om echt te verbinden.”

Eerste stappen
“Na zo’n lange tijd wachten is het echt een fijn gevoel om aan de slag te kunnen gaan”, vertelt Nicole. De voorbereidingen om de tuin vorm te geven, zijn afgelopen zaterdag al van start gegaan. “We hebben een kopje koffie gedronken in de zon, de papieren getekend om het officieel te maken en gelijk een schep gepakt om aan de slag te gaan.” 

Het idee dat er een tuin komt, gaat inmiddels als een lopend vuurtje door de wijk. “Het begint nu echt te leven”, merkt Nicole. “Eerst ging het natuurlijk alleen nog maar om plannen, maar nu is het echt concreet geworden. De nieuwsgierigheid is er zeker.”

‘Voor jong en oud’
De Spiltuin zal niet alleen een plek zijn voor verbroedering, er zullen ook speciale ‘plantenbakken’ komen voor leerlingen van basisschool Waldorf aan Zee uit IJmuiden.

Mede-initiatiefnemer Jessica verheugt zich er al op om de kinderen bij te leren over ‘het proces van zaadje tot plant’. “Op dit moment geef ik les aan de jongste kinderen op de school”, vertelt ze. Als de tuin af is, zullen de oudste kinderen een moestuin onderhouden. “Het is belangrijk dat ze leren over het groeiproces, maar ook over hoe gezond het is om groenten en fruit van eigen bodem te eten.”