Besparen op CO2-uitstoot én op energie

Besparen op CO2-uitstoot én op energie
© Pixabay: Ulleo

Minder CO2 uitstoten als gemeente zelf – daar werkt Velsen werkt hard aan. Doel is 70% minder uitstoot dan in 2019. Dat lijkt te gaan lukken, al moet er nog aardig wat gebeuren.

Het ingehuurde Bureau2030 berekende dat Velsen in 2025 70% minder CO2 kan uitstoten dan in 2019. Belangrijkste maatregel daarvoor 2024 en 2025 is de verduurzaming van het wagenpark (de auto’s) en het gemeentelijk vastgoed (gebouwen die eigendom zijn van Velsen).

Schonere auto’s en zuiniger gebouwen
De auto’s worden, als ze ‘op’ zijn, vervangen door elektrische auto’s. En als dat niet kan, gaan ze op biodiesel rijden; dat scheelt ook veel CO2.
De gemeentelijke gebouwen krijgen waar mogelijk zonnepanelen en worden geïsoleerd. De grootste kans zit in gebouw A – het ‘nieuwe’ gebouw aan het Dudokplein. Als daar een hybride warmtepomp komt samen met warmte- en koudeopslag duikt de uitstoot naar beneden en komt vermindering met 70% in 2025 in beeld.

Financiering

Al die maatregelen kosten wel flink geld. In 2019 kwam er 5,5 miljoen euro voor vrij; dat wordt nu gebruikt. Maar dat is niet voldoende. In het 2e kwartaal van 2024 krijgt de raad informatie over wat er nog meer nodig is.

Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen

Naast besparingen in ‘eigen huis’ kun je natuurlijk ook letten op duurzaam aanbesteden en inkopen. Daar worden momenteel regels voor opgesteld waar ambtenaren steun aan hebben. Hoeveel CO2 vermindering Velsen in 2023 heeft gerealiseerd, wordt ook volgend kwartaal bekendgemaakt. We zijn benieuwd!