Stadsschouwburg: andere architect

Stadsschouwburg: andere architect
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Er is een andere architect ingeschakeld voor de verbouwing van de Stadsschouwburg Velsen. Dat leidt tot ongeveer zes maanden vertraging.

Velsen krijgt een vernieuwde stadsschouwburg – met een extra theaterzaal, een filmzaal en een aantal repetitiestudio’s. De gemeenteraad had daar een aantal voorwaarden aan verbonden (een goed cultuuraanbod in een duurzaam gebouw). De planning was dat het werk deze zomer (augustus) zou beginnen. Maar de architect die moest tekenen, kwam niet met een passend, betaalbaar voorstel. En ook zijn manier van werken bleek niet te passen bij die van het organiserend team (de projectorganisatie).

Nieuwe architect: Bedaux De Brouwer

Na verloop van tijd werd een ander architectenbureau benaderd met de vraag of zij wél een passend en goedkoper ontwerp konden maken. In een eerste quick scan (een ‘snelle blik’) lijkt dat te lukken. Dus gaat het team met Bedaux De Brouwer in zee en als het goed is, komt het bureau eind maart met een definitief voorontwerp.

Alternatief programma vanaf november?

Deze perikelen hebben natuurlijk wel wat tijd gekost, waardoor het de vraag is of de schouwburg eind juli feestelijk wordt ‘uitgeluid’, wat de bedoeling was. Het geplande alternatieve programma voor de periode dat de schouwburg dicht is, lijkt nu in november 2024 te beginnen. Wel denkt het organiserend team dat de vernieuwde schouwburg in september 2026 open kan. Laten we duimen!