Informatiebijeenkomst over plaatsen van pijlers Zoutdam

Informatiebijeenkomst over plaatsen van pijlers Zoutdam
Voorbereiding hijsen pijlers aanbrengen gele hijsframes 2 per pijler. Bron: Drone Adicts

Het afronden van de bouw van Zoutdam IJmuiden komt in zicht! De zoutdam wordt al sinds oktober 2022 op land gebouwd en de gebouwde pijlers zullen begin april 2024 in het Binnenspuikanaal van het Sluizencomplez IJmuiden geplaatst worden. De zoutdam heeft als doel verdere verzilting van het Noordzeekanaal tegen te gaan door het gebruik van de Zeesluis IJmuiden. Op woensdag 13 maart 2024 organiseert Rijkswaterstaat, in samenwerking met aannemer Van Hattum en Blankevoort, een informatiebijeenkomst voor inwoners over de bouw van de Zoutdam IJmuiden.

Tijdens de informatiebijeenkomst komen het doel en de aanleiding voor de aanleg van de zoutdam aan bod. Ook wordt uitgelegd hoe het selectief onttrekken van zoutwater gaat werken. De presentatie zal veel aandacht besteden aan de bouw van deze enorme constructie, met name het plaatsen van de pijlers van de zoutdam. Deze grote hijsoperatie staat gepland voor begin april 2024.

De informatiebijeenkomst vindt plaats in het 711 Stadion, op de Minister van Houtenlaan 123 in Velsen-Zuid. De inloop begint om 19.00 uur en de presentatie start om 19.30 uur. Na de presentatie is er gelegenheid om vragen te stellen. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via het aanmeldformulier wat gedeeld is via de Facebookpagina van Rijkswaterstaat Zoutdam IJmuiden.

Het plaatsen van de pijlers is een belangrijke mijlpaal in het project, maar de zoutdam is dan nog niet klaar. Zo worden de nu nog holle pijlers gevuld met een speciale betonlaag, worden ze afgevuld met zand en worden gaten gedicht. De bouwkuipen worden onder water afgebrand en weggehaald. Als het plaatsen en afronden van de pijlers gelukt is, worden ook de betonnen wanden en de beweegbare deuren van de dam geplaatst

Bekijk in deze video van Rijkswaterstaat hoe het plaatsen in z’n werk zal gaan

RTV Seaport was vorig jaar te gast bij de bouwplaats van de zoutdam. Bekijk de beelden hier