Burgemeester reageert op vragen over veiligheid in IJmuiden

Burgemeester reageert op vragen over veiligheid in IJmuiden

Burgemeester Frank Dales gaf op donderdagavond 29 februari voor de gemeenteraad een toelichting over de onrust in IJmuiden. Daarbij ging hij in op wat er nou daadwerkelijk speelt en welke maatregelen genomen worden. Zo zijn er onder andere camera’s geplaatst, zijn er verschillende panden gesloten en is het veiligheidsrisicogebied actief in IJmuiden. Daarnaast zal er komende tijd nog meer politie op straat te zien zijn.

Dales reageerde tijdens de maandelijkse raadsvergadering op een vraag van raadsleden Sander Scholts (LGV) en Cees Sintenie (CDA). Allereerste sprak hij van een “explosie van drugsgerelateerd geweld”. Velsen is hier geen uitzondering in, ook andere gemeenten hebben te kampen met vergelijkbare problemen.

Het gaat niet, zoals soms gedacht wordt, om geweld tussen drugsbendes, maar om zo’n 20 jongvolwassenen die actief zijn in de drugshandel. Er heerst een continue strijd in het drugscircuit over wie handelt in welke buurt. En nu “vechten ze elkaar de tent uit”. De groep is volgens hem moeilijk aan te pakken, ze verlinken elkaar namelijk ook niet. De politie moet het hebben van heterdaad betrappen, camerabeelden en anonieme tips.

Maatregelen
De burgemeester heeft in de afgelopen tijd al zijn mogelijke maatregelen ingezet. Denk aan camera’s in de openbare ruimte, op vier verschillende locaties in IJmuiden. Er is een gebiedsverbod opgelegd. Ook zijn een aantal woningen en horecazaken zijn gesloten. En bovendien heeft Dales het veiligheidsrisicogebied afgekondigd, waardoor politie gemakkelijker over kan gaan tot fouilleren.

Er wordt geluisterd naar de zorgen van inwoners. Tot nu toe zijn er bij meerdere incidenten bewonersbijeenkomsten georganiseerd in de getroffen buurten. Politie, burgemeester en woningbouwvereniging waren daarbij aanwezig. Tot slot is er veel contact met de politie. Er zijn toezeggingen gedaan over het opschalen van politieaanwezigheid op straat, vooral in de avond en in de nacht

Bekijk hier de volledige toelichting