Muziekvoorstellingen over Moussorgsky en Beethoven

Muziekvoorstellingen over Moussorgsky en Beethoven
© RTV Seaport / PR

Op zaterdag 24 februari om 15.00 uur wordt het publiek meegenomen in het roemruchte leven en de muziek van de Russische componist Modeste Moussorgsky (1839–1881). Onder de titel ‘Juffer Ssawischna’ legt het duo Passies & Havinga een verbinding met de schilderijen van Geurt van Dijk.

In drie gedeelten wordt de bekende pianocyclus ‘De Schilderijententoonstelling’ gespeeld. Als suppoost leidt pianist Johanan Havinga het bezoek rond in drie museumzalen. Daarnaast zingt Gea Passies liederen uit onder meer de cycli ‘De Kinderkamer’ en ‘Liederen en dansen van de dood’. De muziek wordt afgewisseld met verhalen over het leven van de componist. Johanan Havinga is als klassiek pianist afgestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en Gea Passies zingt en vertelt. Samen treden zij op en brachten met veel succes programma’s over Satie en Schumann. in ‘t Mosterdzaadje.

Op zondag 25 februari om 15.00 uur is de befaamde pianist Marcel Worms te gast, die zich de afgelopen tijd geheel gewijd heeft aan werk van Ludwig van Beethoven. Hij begint het concert met een inleiding en daarna speelt hij twee sonates uit Beethovens vroege periode en één uit diens midden periode. Na een korte pauze wordt opus 110 uit zijn late periode uitgevoerd. 

Beethoven voltooide de eerste van zijn 32 pianosonates in 1795 en componeerde de laatste in 1822. Eerst bouwt hij voort op de klassieke sonatevorm van Haydn en Mozart. Maar steeds meer ervaart hij dit als een knellend keurslijf. Daaruit weet hij zich langzamerhand te bevrijden.

‘t Mosterdzaadje, Kerkweg 29 , Santpoort-Noord 023-5375625 www.mosterdzaadje.nl Een half uur voor aanvang is de deur open. Toegang vrij, na afloop collecte met richtlijn €10