Aanpak energiearmoede gaat door

Aanpak energiearmoede gaat door
© Pixabay

Vorig jaar heeft Velsen bijna 1400 huishoudens geholpen met energiebesparende maatregelen. De komende jaren gaat de gemeente door met deze hulp – nu ook voor bepaalde koopwoningen! Een overzicht.

Dankzij subsidie van het Rijk kon Velsen vorig jaar wel 1.370 huishoudens helpen met allerlei maatregelen en advies over hoe je energie kunt besparen. Meestal werden ter plekke led-lampen of een watersparende douchekop geplaatst en/of ventilatoren op de centrale verwarming gezet. De gemeente denkt dat daarmee al rond de 700.000 euro aan energie is bespaard. De huisbezoeken en adviezen werden gedaan door Energiek Velsen en de Klimaatroute.

Dit jaar en daarna

Velsen gaat door met deze acties. Naast huurders van sociale huurwoningen zoekt Velsen nu ook woningeigenaren op. Het gaat dan om oudere huizen en huizen met een laag energielabel – in ieder geval F en G. Daarna komen ook ‘jongere’ woningen aan de beurt en minder lage energielabels. Deze activiteiten lopen door tot en met volgend jaar december en moeten nog eens 1.900 huishoudens aan een lagere energierekening helpen.

Naast besparing ook isolatie

Er is ook nog zoiets als het Nationaal Isolatieprogramma. Dan gaat het natuurlijk om isolatie van de woning – de vloer, het dak, de muren of ramen en deuren. Vanaf begin dit jaar gaat Velsen 724 woningen daarmee helpen. Deze actie duurt zelfs tot eind 2026.

En dan nog de particuliere woningeigenaren

Deels met geld van de provincie Noord-Holland gaat Velsen ook particuliere woningeigenaren opzoeken, en particuliere verhuurders van maximaal 10 huizen. Zij worden gestimuleerd om energiebesparende maatregelen te nemen. Dan moeten er in heel Noord-Holland minstens 50.000 worden. Velsen maakt daarvoor onder andere een speciale aanpak voor Verenigingen van Eigenaren. En de energiecoaches blijven, natuurlijk. Deze activiteiten duren zeker 3 of 4 jaar.

Besparing én isolatie

Velsen verwacht wel wat van deze activiteiten. De energiecoaches helpen inwoners direct met concrete besparingsacties in hun huis. Die worden zich meer bewust van wat ze kunnen doen én ze krijgen gelijk informatie over wat ze nog meer kunnen doen (isoleren).