Raadsessie Praktijk Ondersteuners voor de Jeugd

Raadsessie Praktijk Ondersteuners voor de Jeugd

Donderdag 15 februari ging de raadsessie over de Praktijk Ondersteuners bij de Huisarts speciaal voor de jeugd. Kernvraag: hoe betaalt Velsen dat? RTV Seaport was erbij en sprak erover met Jesslin Padmos van Velsen Lokaal.

Praktijkondersteuners Jeugd bij de huisarts zijn opgeleid om jongeren te helpen met hun vragen en zorgen. Dat kan grotere problemen voorkomen. Maar – hoe betaal je die ondersteuners? Daar ging de raadsessie op 15 februari jl. over.

Het staat nu in de begroting 2024
Jesslin Padmos (Velsen Lokaal): “Het onderwerp is al eens eerder in de raad geweest, maar geld voor de Praktijkondersteuners Jeugd ontbrak in de begroting voor 2024. Dankzij het amendement van Velsen Lokaal staat het er nu wél in, en nu blijkt ook dat de wethouder voor 2025 ook geld heeft gevonden. Dus dat is heel goed nieuws”.

Financiën 50-50 of 100%?
Huisartsen mogen zelf bepalen of ze een Praktijkondersteuner Jeugd in hun praktijk willen. Werkruimte is nog wel eens een probleem, maar ook de vergoeding is belangrijk. Er is een regeling dat de kosten 50/50 worden gedeeld door gemeente en de zorgverzekeraars, maar Velsen wil het liefst dat de zorgverzekeraars 100% voor hun rekening nemen. Daar heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenteraadsleden landelijk een motie voor ingediend, maar daar wacht Velsen niet op.

Besparing?
Het werk van de Praktijkondersteuner Jeugd zal niet onmiddellijk tot besparingen leiden, is de verwachting. Wel kan het zwaardere problemen – en dus duurdere zorg – voorkomen. Het eerste resultaat zal zijn dat de Praktijkondersteuners Jeugd hun werk goed kunnen doen, wat al bleek uit het verhaal van zo’n functionaris tijdens de sessie.

Het college gaat nu met de regeling aan de slag en houdt de raad van de ontwikkelingen op de hoogte.

Kijk hier het gesprek met Jesslin Padmos terug (duur 7 minuten).