Jubilerende Astrid Nijgh ‘weer even terug’ bij RTV Seaport

Jubilerende Astrid Nijgh ‘weer even terug’ bij RTV Seaport

Mark Metselaar

“Heerlijk om weer in IJmuiden te zijn!” zegt Astrid Nijgh wanneer ze net de studio van RTV Seaport aan de Gerard Doustraat is binnengelopen.

Astrid, bij het grote publiek bekend van haar hit ‘Ik doe wat ik doe’ vertelt: “Ik woon natuurlijk niet meer in het Kennemerland. Ik woon in de Rijnmond. Dat is heel anders, maar daar zijn ook schepen. Dat is wel heel belangrijk, want toen ik bij Seaport werkte, in het Witte Theater, keken we uit op de sluis. En dat was natuurlijk heel mooi. Dat waren de schepen. ‘De Nestor’ dat was zo’n sleepboot, zo’n grote… Heerlijk, Heerlijk, Heerlijk!”.

Astrid maakte, jaren geleden, voor Seaport het radioprogramma ‘Koffietijd radio’. Nu is ze op uitnodiging van Mark Metselaar voor een interview in de ‘nieuwe’ studio. Hij en Richard van Dorp praten met de zangeres/componiste over haar leven, muzikale carrière en haar 50 jarig jubileum ‘in het vak’. Ter ere daarvan maakt ze momenteel een tour langs de verschillende theaters. Afgelopen zondag 11 februari trad ze met haar voorstelling ‘Ik doe wat ik doe – Nijgh zingt 50 jaar Nijgh’ op in het Kennemer theater in Beverwijk.

Astrid vertelt over haar tijd met Lennaert Nijgh: “Het schip (‘De Jonge Jacob’) was voor ons heel erg belangrijk. Het was een oude Urker kotter, die overigens toen hij nog viste, hier in IJmuiden lag. Op dat schip schreven wij. Als Lennaert dan de tekst had gemaakt, dan maakte ik de muziek. Dat ging met een cassetterecordertje. En dan ging dat bandje op de bus naar Hilversum. En dan gingen we weer naar de volgende haven. Mooier kun je het toch niet hebben jongens!… Van elk lied weet ik trouwens nog op wat voor plek ik zat. Ik heb ook een keer een lied geschreven over een schip wat hier in de haven lag: ‘Er huilt een schip in de haven’. Dat lag tegenover het oude Seaport, aan de Kanaaldijk dus. En die zag ik met de dag wegzakken. Die was afgekeurd, die was lek en dit en dat… En toen ben ik daar naar toe gereden en toen heb ik dat op me in laten werken en thuis heb ik toen dat stuk ook geschreven. Daar houd ik van. Ik zie ook alles als een soort van film voor me.”

Luister de uitzending hieronder terug