In gesprek met Jan Zwanenburg over geschiedenis IJmuiden

In gesprek met Jan Zwanenburg over geschiedenis IJmuiden

Van de redactie

Dat het Noordzeekanaal met de hand gegraven is, weten niet alle IJmuidenaren. Of dat de originele bewoners van kanaalgravers vanuit het hele land waren. Daarna is de stad snel is ontwikkeld vanwege de haven en de vishandel. Inwoner Jan Zwanenburg vertelt graag over het ontstaan van IJmuiden en de visserij. In deze video gaan we met hem in gesprek over de geschiedenis.

De 78 jarige Zwanenburg kwam al op jonge leeftijd te wonen in de Bloemstraat in IJmuiden. Vanaf zijn 14de kwam hij te werken bij het administratiekantoor voor de visserij. Hij is er altijd mee verbonden gebleven en dus inmiddels 63 jaar actief in de visserij.

Heeft u ook mooie verhalen over de geschiedenis van IJmuiden? Wij horen die graag! Mail naar nieuws@rtvseaport.nl en wie weet komen we de volgende keer bij u langs voor een gesprek.

Dat Jan het verhaal graag deelt, is voor velen bekend. Zo geeft hij elke twee weken een rondleiding op de visafslag in IJmuiden. Waarom hij het belangrijk vindt om die verhalen te delen? “Het is toch onze cultuur!”, stelt hij. De rondleidingen zijn voor dit komende jaar weer te boeken. Er is vanaf 14 maart nog plek. Zie de website van het Zee- en Havenmuseum voor meer informatie: zeehavenmuseum.nl/rondleiding-visafslag