Wateroverlast IJmuiderslag

Wateroverlast IJmuiderslag
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Een waterpomp die tot sterfte onder bruine kikkers en salamanders leidt – dat was de bedoeling niet. Die pomp is nu vervangen. Naar een goede permanente oplossing voor de wateroverlast wordt nog gezocht.

De vele regen heeft op allerlei plekken in de gemeente voor grote plassen gezorgd en soms tot wateroverlast. Zo ook bij de IJmuiderslag. Velsen heeft geprobeerd om dat op te lossen door eerst één, en later twee pompen neer te zetten. Die brengen het water van IJmuiderslag naar het Dauwbraampad. Dat is gebeurd in overleg met de stichting Duinbehoud en de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord.

Tweede pomp vervangen

Helaas ontstonden er nare gevolgen voor bijvoorbeeld bruine kikkers en salamanders. Die tweede pomp was namelijk een centrifugaalpomp, en een reis daardoor overleven de beestjes niet. Toen de gemeente dat hoorde, heeft ze die pomp vervangen door een ander type, waar de amfibieën geen last van hebben. Nu gaat de gemeente met Duinbehoud en de Omgevingsdienst in gesprek om een permanente oplossing voor de wateroverlast te zoeken.