Hoogovensmuseum biedt uitgebreide geschiedenisles en interactief museum

Hoogovensmuseum biedt uitgebreide geschiedenisles en interactief museum

Sabrina Koster

Verborgen tussen de grote gebouwen van Tata Steel ligt het Hoogovensmuseum in Velsen-Noord. Het unieke museum is gevestigd in een historisch gebouw, de oude buizengieterij, dat gelegen is net buiten het bedrijfsterrein achter het congrescentrum van Tata Steel. Gedreven door enthousiaste vrijwilligers die de geschiedenis van het grote staalbedrijf graag willen vertellen.

Het Hoogovensmuseum toont de geschiedenis van het Staalbedrijf in IJmuiden. De ontwikkeling van de IJzer- en Staalindustrie wordt levend gehouden door de uitgebreide presentatie van objecten, historische documenten, foto’s en filmmateriaal.

Het museum biedt vertier voor jong en oud. Geschiedenis en herkenbare verhalen voor de oudere generatie, en interactieve verhalen en technische proefjes voor de jongere generatie. Met een tijdlijn toont het museum de geschiedenis van het staalbedrijf vanaf 1918. Een volgende ruimte toont hoe staal gemaakt worden en legt de werking van een hoogoven uit. In de grote zaal kan is een grote verscheidenheid aan objecten te zien uit de geschiedenis van het museum, En daar is eind 2023 een stuk tentoonstelling over de MEKOG en CEMIJ organisaties bij gekomen. Ten slotte is er ook een ontdekplek waar kinderen met verschillende kleine proefjes kennis kunnen maken met techniek.

In onderstaande video geeft rondleider Sjaak Vriend een korte toelichting op de collectie. Maar kom vooral met je eigen ogen kijken naar de verhalen in het museum. Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 10:30 uur tot 16:00 uur. Meer informatie via: hoogovensmuseum.nl/