Tata Steel Chess tournament komt er aan

Tata Steel Chess tournament komt er aan
Archieffoto 2023 ©aangeleverd

Van de redactie

De 86e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt van 12 tot en met 28 januari 2024 plaats in Wijk aan Zee. Tijdens dit schaakfestijn worden er weer 28 topschakers van wereldformaat en zo’n 1.500 amateurschakers verwacht. Daarnaast worden er tal van extra activiteiten georganiseerd. Hier de hoogtepunten op een rijtje.

Het jaarlijkse schaaktoernooi in Wijk aan Zee belooft weer een waar feest voor de schaakliefhebber te worden. Toeschouwers kunnen het evenement zowel live in De Moriaan in Wijk aan Zee als online bijwonen. De gehele periode zijn er ook amateurschaakwedstrijden.

Drie wereldkampioenen
Na maanden van afwezigheid na zijn gewonnen wereldtitel in april 2023, maakt wereldkampioen Ding Liren (China) bij het 86e Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee zijn rentree in het mondiale schaken. Hij is één van de grote namen in het totale deelnemersveld, dat uit veertien Masters en veertien Challengers bestaat. Ook de wereldkampioen bij de Dames Ju Wenjun (eveneens uit China) en Junioren-wereldkampioen Marc’Andria Maurizzi (Frankrijk) zijn van de partij. Uiteraard verdedigt Anish Giri zijn titel. Wegens een te volle agenda mist grootmeester Magnus Carlsen van het strijdtoneel.

Live commentaar vanuit Café de Zon
Naast De Moriaan, is Café de Zon dé plek om als schaakliefhebber aan te schuiven. Daar wordt live commentaar gegeven tijdens het toernooi. Elke ronde van het toernooi begeleidt een ervaren Nederlandse schaker de toeschouwers aan de hand van een digitaal scherm door de zeven partijen die in de Masters worden gespeeld, met inzichtelijke analyses, strategische uitsplitsingen en boeiend commentaar met het publiek.

Voetballen bij Telstar
Op woensdag 17 januari laten de grootmeesters hun schaakborden liggen en trekken hun voetbalschoenen aan. Ze trekken het veld van Telstar op voor een vriendschappelijke wedstrijd. Vanaf 15.00 uur strijden de schakers op het voetbalveld terwijl binnen kinderen van basisscholen en schaakverenigingen uit de regio een schaaksimultaan spelen.

Festival
In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 januari vindt het Tata Steel Chess Festival plaats in Wijk aan Zee. Tijdens dit familiefestival worden deze twee dagen van 11.30 uur tot 16.00 uur diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Grootmeesters in De Moriaan, of bezoek het Julianaplein met een zweefmolen en een curlingbaan. Bij Basisschool de vrijheid kun je je laten schminken en zijn diverse sportieve en creatieve activiteiten te doen. Kids kunnen daar een medaille verdienen. Ook het terrein van Tata Steel en het Hoogovensmuseum zijn te bezoeken. Het Tata Steel Orkest verzorgt op zondag een aantal optredens in de tent op het Julianaplein.

On Tour
De Grootmeesters trekken ook weer het land in. Op dinsdag 23 januari spelen de Masters in het kader van ‘Chess On Tour’ hun negende ronde in het AFAS Circustheater in Scheveningen.

Alle speeldagen zijn na inschrijving gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen. Meer informatie en aanmelden voor de verschillende evenementen kan via: tatasteelevents.com/nl/Tatasteelchess