Weer zes buurten in Velsen aan de slag met groene daken

Weer zes buurten in Velsen aan de slag met groene daken
Voorbeeld van een groen dak

Van de redactie

Zes nieuwe groepjes inwoners gaan aan de slag met het vergroenen van hun buurt. De zogenoemde ‘dakboswachters’ starten met een groene daken-actie waarbij ze hun buren enthousiasmeren om mee te doen. Het doel? Zo veel mogelijk groene daken, om zo de buurt te vergroenen en de biodiversiteit te verbeteren. Gemeente Velsen en Rooftop Revolution helpen de inwoners met communicatie en uitvoering. 

Eerder deze maand kregen de inwoners die zich hadden aangemeld een dakboswachtersopleiding in het Polderhuis in Velserbroek. Na deze opleiding, waarin de inwoners alles leren over groene daken en campagne voeren, gaan de eerste twee buurten aan de slag. Dit zijn het noordelijke deel van Santpoort-Noord en een deel van Velsen-Zuid.

“Ik wil eigenlijk al heel lang een groen dak, en toen ik de oproep van dit project voorbij zag komen dacht ik: dat is perfect voor mijn uitbouw! Een uitzicht met bloemen in plaats van bitumen zou super zijn. Mooi als mijn buren ook mee willen doen!”, aldus dakboswachter Frank uit Santpoort-Noord. Buurtbewoners van Santpoort-Noord en Velsen-Zuid kunnen zich aanmelden voor een groen dak via rooftoprevolution.nl/velsen/.

Campagne voeren in de buurt
Inwoners uit de buurten gaan zelf campagne voeren om zoveel mogelijk buren mee te krijgen. De initiatiefnemers, ook wel dakboswachters genoemd, versturen brieven naar de buurt, delen flyers uit en staan op zaterdag 27 januari (tussen 09:30 en 12:30 uur) met de ‘dakfiets’ – een bakfiets met een prototype groen dak – in Santpoort-Noord en Velsen-Zuid. Op de website worden de locaties en de tijden nog specifieker vermeld. Al deze acties gaan ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk mensen meedoen met het vergroenen van hun schuur- en uitbouwdaken. Want hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper het wordt. En hoe meer kans op subsidie van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Ook meedoen als dakboswachter?
We zoeken nog mededakboswachters voor de wijk Zee- en Duinwijk in IJmuiden en voor Velserbroek. Dus inwoners die graag willen helpen met campagnevoeren, kunnen zich nog melden via duurzaam@velsen.nl.

Buren leggen samen aan
Inwoners gaan vervolgens samen aan de slag om het groen zelf op de daken te leggen. Samen aanleggen maakt het makkelijk en leuk! Kijk via rooftoprevolution.nl/velsen welke buurten er nog meer meedoen. Uiteindelijk worden de daken in april aangelegd.

In onderstaande video leggen dakboswachters van de vorige actie uit hoe het werkt