Tips voor nieuwjaarsduik

Tips voor nieuwjaarsduik
Foto van de nieuwjaarsduik 2023 © Dennis Gouda Fotografie

Van de redactie

Op 1 januari duiken weer overal in Nederland mensen het water in om op traditionele wijze het nieuwe jaar in te luiden. Zo is er om 13.00 uur ook weer een nieuwjaarsduik op het strand in IJmuiden. Zwemmen in koud water is niet altijd zonder gevaar, daarom waarschuwt Reddingsbrigade Nederland voor de risico’s en geeft tips.

Op het strand van IJmuiden vindt er traditiegetrouw een nieuwjaarsduik plaats, onder toezicht van de IJmuider Reddingsbrigade. Deze nieuwjaarsduik wordt al jaren mogelijk gemaakt door vrijwilligers en door sponsoren van Stichting Strandspektakel IJmuiden, Paviljoen Noordzee en de IJmuider Reddingsbrigade. Inschrijven kan tot 12.30 uur, daarna is er om 12.45 uur een warming up en daarna wordt er massaal afgeteld zodat alle duikers het water bijna tegelijk bereiken om 13.00 uur.

Reddingsbrigade Nederland geeft tips
De overkoepelende organisatie Reddingsbrigade Nederland doet een oproep aan deelnemers om zich van te voren goed voor te bereiden op de nieuwjaarsduik. Het koude water van de zee of binnenwater heeft namelijk een groot effect op het lichaam. Zij delen de volgende tips:

  1. Doe mee met een georganiseerde duik: Bij voorkeur een waarbij vrijwilligers van een reddingsbrigade toezicht houden. Houd je aan de aanwijzingen van de organisatie. Ga niet ‘wild’ duiken op locaties waar geen hulpverlening aanwezig is.
  2. Bereid je goed voor: Check vooraf waar hulpverleners zijn. Als je je niet goed voelt tijdens of na de duik, zoek dan zo snel mogelijk de hulpverleners op. Voel je je voor de duik al niet goed? Neem dan geen risico en doe dan helemaal niet mee.
  3. Blijf warm: Doe een warming-up en draag en muts. Houd tijdens de warming-up zolang mogelijk je kleren en schoenen aan, tot kort voor het aftellen naar de nieuwjaarsduik. Blijf daarvoor voortdurend in beweging. Een muts draag je omdat je via je hoofd veel warmte verliest.
  4. Blijf dicht bij de kant. Ga niet te ver het koude water in, bij voorkeur kun je nog staan.
  5. Ga snel weer uit het water en zoek een warme plek. Zoek een plekje uit de wind, bij voorkeur in een verwarmde ruimte. Droog jezelf helemaal af. Kleed je snel aan en doe direct slippers of schoenen aan. Alcohol werkt niet om op te warmen, integendeel; een koud lichaam in combinatie met alcoholgebruik kan onderkoeling veroorzaken. Neem juist een warme, zoete drank en/of soep