Proef tegen sluipverkeer Velsen-Noord – en nu?

Proef tegen sluipverkeer Velsen-Noord – en nu?
© gemeente Velsen

Drie maanden lang zijn er maatregelen genomen om sluipverkeer in Velsen-Noord tegen te gaan. Nu is de proef bijna klaar en denkt Velsen na over definitieve maatregelen (al gaat dat nog wel even duren).

Tussen 25 september en 22 december kon je Velsen-Noord met de auto niet de Grote Hout- of Koningsweg in op maandag tot en met vrijdag, tussen 3 en 5 uur ’s middags. Daar reed namelijk veel sluipverkeer, dat geen rekening hield met voetgangers of met kinderen die dan net uit school kwamen. Gevaarlijk, vond ook de gemeente. Dus werd er een proef genomen met die afsluiting.

Tellen en kentekens bijhouden

In die 3 maanden zijn er steeds tellingen gehouden (over hoeveel verkeer hebben we het nou) en twee weken lang zijn er kentekens bijgehouden. Verder kon je via de website van de gemeente Velsen een enquête https://surveys.enalyzer.com/survey/linkindex?pid=pis2c4te invullen over die proef. Dat kan nog tot 19 januari. Die informatie wordt de komende weken bekeken en eind februari komt er verslag richting de raad. En of (en hoe) de maatregel blijvend wordt.

Veel regelwerk

Voordat er iets definitief besloten wordt, moet er nog wel het een en ander geregeld worden. Een greep: uitwerking van de randvoorwaarden, kostenraming, en het regelen van ontheffingen. Maar ook het Openbaar Ministerie moet er wat over zeggen, omdat er camerahandhaving bij komt kijken, en dat mag zo maar niet. Voordat alles geregeld is, denkt de gemeente dat het wel begin 2025 is – over een goed jaar dus.

Informatie voor inwoners

De inwoners van Velsen-Noord krijgen huis-aan-huis een brief over dit alles. En vul vooral de enquête in, vraagt de gemeente. Hoe meer mensen reageren, hoe beter! Wordt vervolgd.