Duinpaden afgesloten door hoog water

Duinpaden afgesloten door hoog water
© Natuurmonumenten/Jerry Jansen

Bron: Natuurmonumenten

Door de vele regen is het grondwater in de duinen enorm gestegen. Lage delen in het duingebied staan onder water. Te voet is strandopgang Duin en Kruidberg niet meer te bereiken. Ook op de fiets kun je daar natte voeten krijgen: het laatste stuk staat helemaal onder water.

Behalve strandopgang Duin en Kruidberg zijn in het duingebied ook de Heiweg en het eind van de Koningsweg onbegaanbaar. En ook op het Hubertuspad is het water zodanig gestegen dat wandelen niet meer mogelijk is.

De blauwe wandelroute van Duin en Kruidberg kan ook niet meer tot de strandopgang gelopen worden. Ook de NS-route kan niet meer gelopen worden via strandopgang Duin en Kruidberg. In de Kennemerduinen, ten zuiden van Duin en Kruidberg, zijn ook een aantal wandelpaden door hoog water niet meer begaanbaar. Ter plekke in het veld zijn posters opgehangen om aan te geven welk pad afgesloten is.

Zodra het water genoeg gezakt is zullen paden weer opengesteld worden, maar de hoge waterstand kan ook tot ver in het voorjaar duren. Let op de borden ter plekke en volg de aanwijzingen op. Buiten wegen en paden lopen om een eigen route langs het hoge water zoeken is niet toegestaan. Dat verstoort dieren en kan kwetsbare vegetatie beschadigen.

Op de website van het Nationaal Park staat informatie over het hoge water, kijk daarvoor bij het nieuws op www.np-zuidkennemerland.nl .