Meer elektriciteitshuisjes

Meer elektriciteitshuisjes
© Liander

We wekken met elkaar steeds meer elektriciteit op en we gebruiken het ook meer, met elektrische auto’s bijvoorbeeld en warmtepompen. Dat kan problemen geven op het net, vertelt Velsen. De oplossing is: meer elektriciteitshuisjes in de gemeente.

Drie soorten netten

We hebben drie soorten elektriciteitsnetten: een hoogspannings-, een midden- en een laagspanningsnet. Via het hoogspanningsnet komt de stroom van de bron (zonnepark), en via het laagspanningsnet gaat het naar de huizen en bedrijven. Het middenspanningsnet is daar de verbinding tussen.

Als er veel stroom tegelijk wordt opgewekt óf gebruikt, ontstaat er drukte op het hoog- en middenspanningsnet. Woningen merken daar niet zoveel van, maar als er niets aan wordt gedaan, kan het zijn dat u geen stroom kunt terugleveren van uw zonnepanelen, uw warmtepomp niet kan installeren of geen laadpaal kunt laten plaatsen.

Meer elektriciteitshuisjes

De oplossing is: meer elektriciteitshuisjes. Die helpen bij een goede verdeling van de stroom. De eerste komt in Santpoort-Zuid, aan de Bloemendaalsestraatweg. Liander zet het huisje neer. In Driehuis, Velsen-Noord en Velserbroek komen ze ook. Bewoners krijgen daar per brief bericht over.

Mooie huisjes?

Velsen doet als 2e gemeente in Nederland mee met een proef van Liander, waarbij gekeken wordt of de elektriciteitshuisjes mooier gemaakt kunnen worden. Vooral als ze in het groen staan. Gesprekken hierover met Liander zijn nog aan de gang.