Opvang Oekraïense vluchtelingen

Opvang Oekraïense vluchtelingen
© Pixabay

Velsen biedt onderdak aan ca. 300 Oekraïense vluchtelingen. Het Rijk bepaalt hoeveel vluchtelingen de gemeente moet opnemen elk jaar. Dat is een hele puzzel.

Velsen vangt momenteel 320 Oekraïense vluchtelingen op: 92 bij mensen thuis en 228 in panden van de gemeente. We moeten er 316 opvangen dit jaar, dus bij elkaar opgeteld is dat voldoende. Alleen, nu zegt het Rijk dat opvang bij mensen thuis niet meetelt, omdat ze daar niet op ‘kunnen sturen’. Velsen heeft laten weten daar niet mee akkoord te gaan (net als de andere gemeenten in Kennemerland). Het Rijk heeft ook laten weten dat Velsen uiteindelijk 376 Oekraïense vluchtelingen moet opvangen, dus daar moet de gemeente mee aan de slag.

Verhuizing

Momenteel praat de gemeente over de huur van twee panden, één in Velsen-Zuid en één in Driehuis. Als dat lukt, heeft Velsen weer 20 extra opvangplaatsen. Oekraïeners die nog in huisjes van Europarcs Buitenhuizen wonen, kunnen dan verhuizen. Daarna moet de gemeente op zoek naar vervanging (eind volgend jaar) van de opvang in de Platbodem en de Spitsaak in Velserbroek, omdat daar woningen zullen worden gebouwd. Al met al een hele puzzel dus.