Massaontslag bij Tata Steel: 800 banen verdwijnen uit IJmuiden

Massaontslag bij Tata Steel: 800 banen verdwijnen uit IJmuiden
Foto © RTV Seaport / Dennis Gouda Fotografie

Bron: NH Nieuws

Bij Tata Steel in IJmuiden gaan 800 banen verloren. Dat laat het staalconcern vandaag weten in een persbericht. Het bedrijf laat ook weten gedwongen ontslagen niet uit te kunnen sluiten. 

De staalmarkt heeft het volgens Tata Steel al enige tijd zwaar en om ook in de toekomst concurrerend en winstgevend te blijven, wil de staalproducent de personeelskosten verder verlagen.

Volgens het concern gaat het om zo’n 500 vaste arbeidsplaatsen die verdwijnen, voornamelijk in het management en ondersteunende functies. Daarnaast verdwijnt de plek voor zo’n 300 inhuurkrachten. Daaronder vallen ook vacatures die niet vervuld gaan worden. In totaal zijn er zo’n 11.500 banen bij Tata Steel in IJmuiden.

Gedwongen ontslag
Het is nog niet duidelijk of hier gedwongen ontslagen bij gaan vallen. Het staalconcern geeft zelf al aan dat dit niet uit te sluiten valt, maar dat er met de vakbonden gesproken gaat worden over een sociaal plan. 

Bij een eerdere ontslagronde van soortgelijk formaat, in 2020, vielen uiteindelijk geen gedwongen ontslagen. Daar kon door middel van een uitkoopregeling en natuurlijk verloop gezorgd worden voor voldoende ruimte. 

In totaal werken 11.500 mensen voor Tata Steel in Nederland. In de fabriek in IJmuiden werken 9200 mensen.