Tweede bijeenkomst Nieuwe Schouwburg

Tweede bijeenkomst Nieuwe Schouwburg
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

De Stadsschouwburg & Filmtheater worden volgend jaar ingrijpend verbouwd. Groter, toegankelijker en duurzamer moet het worden. Op 27 november is er een inloopbijeenkomst over het voorontwerp.

In november vorig jaar besloot de gemeenteraad tot deze verbouwing. Het gebouw aan de Groeneweg in IJmuiden wordt volledig gerenoveerd, verduurzaamd en beter toegankelijk gemaakt. Bovendien komt er een kleine zaal bij, een filmzaal en verschillende studio’s. Het is de bedoeling dat iedere inwoner van Velsen mee kan doen aan kunst en cultuur én aan allerlei andere activiteiten.

Inloopbijeenkomsten en planning
In juli van dit jaar was de eerste inloopbijeenkomst. De ideeën en opmerkingen van toen leidden o.a. tot een voorontwerp, dat 27 november a.s. wordt gepresenteerd. Het programma duurt van 19.30 tot 21.00 uur.

Tot maart 2024 wordt gewerkt aan het ontwerp van het nieuwe gebouw. In de zomer van dat jaar gaat het gebouw dicht en begint de verbouwing, die ongeveer 1½ jaar zal duren Het is de bedoeling dat de nieuwe schouwburg begin 2026 wordt heropend. Voor de tussenliggende periode wordt naar een tijdelijke alternatieve locatie gezocht voor theater- en filmvoorstellingen.

Betrokkenheid inwoners
De schouwburg wil inwoners & omwonenden graag bij de verbouwing betrekken. Dat doen ze met bijeenkomsten, nieuwsbrieven en online. Actuele informatie staat op www.samenspelvelsen.nl (projecten / Rex Cultuur Dok) en op de website stadsschouwburgvelsen.nl.

De gemeente wil een participatiegroep samenstellen met 5 tot 10 vertegenwoordigers uit de wijk. Zij mogen meedenken over de inrichting van de ruimte buiten de schouwburg, en over verkeer en parkeren. Aanmelden via samenspel@velsen.nl.