Indrukwekkend en gevarieerd programma tijdens viering 70 jarige jubileum VG

Indrukwekkend en gevarieerd programma tijdens   viering 70 jarige jubileum VG

Sabrina Koster

Afgelopen zaterdag kregen er maar liefst tien orkesten en een twirlteam het podium bij de Stadsschouwburg Velsen. Dit in het kader van het 70 jarige jubileum van de Velser Gemeenschap. Voor bezoekers een feestje. Zij konden tussen 13.30 en 19.10 uur gratis binnenlopen en genieten van het gevarieerde programma.

Na maandenlange voorbereiding werd er op 4 november een gevarieerd programma gepresenteerd in de Stadsschouwburg. Een afwisselend programma waarin bezoekers kennis konden maken met alles wat Velsen te bieden heeft op het gebied van instrumentale muziek. Van klassieke muziek tot populaire muziek, filmmuziek, maar ook swing en swingjazz. Het kwam allemaal voorbij.

Bij de Velser Gemeenschap zijn zo’n 50 plaatselijke verenigingen aangesloten, met een grote variatie. Van koren, theatergezelschappen, maar ook musea en een volkstuinvereniging. De VG behartigt de belangen van al deze partijen en bevordert het culturele leven in Velsen. Het 70 jarige bestaan van de vereniging was een mooie aanleiding om de aangesloten verenigingen het podium te bieden. In mei werd al het eerste VG Festival Zang georganiseerd, waarbij veertien koren het podium kregen. Het VG Festival Orkest was de tweede uit het duo van het jubileum.

Het festival Orkesten werd geopend door wethouder Sander Smeets, waarna het Twirlteam en de Slagewrerkgroep van Soli het indrukwekkend programma mochten starten. Daarna kregen New Harbour Winds, Bigband Soli, Seabreeze Big Band, Klein Orkest Soli, IJHmusementsorkest, Soli’s Oud Goud en Harmonie Orkest Soli elk een halfuur om kregen zichzelf te presenteren. Tijdens de vlotte verbouwingen op het podium konden bezoekers een drankje halen en in de foyer luisteren naar kleinere ensembles. De foyer was het speelveld voor Accordeonband RATS en het Velser Amusements Orkest.

RTV Seaport en Videogroep de Dwarsligger waren aanwezig tijdens het VG Festival en maakten integrale opnames. De optredens worden op een later moment op het Seaport televisiekanaal uitgezonden in de serie ‘Velsens Cultuur Uurtje’ op de zondagmiddag om 14 uur.

Foto’s door Ton van Steijn