Geld voor ‘meer bibliotheek’ in Velsen

Geld voor ‘meer bibliotheek’ in Velsen
© RTV Seaport

Ruimere openingstijden voor de bibliotheek in IJmuiden en Velserbroek, én een bibliotheek in Velsen-Noord – dat kost geld, maar het kan. Het Rijk betaalt het meeste, Velsen draagt 20% van de kosten bij. Alle partijen in de raad stemden vóór op de laatste raadsvergadering, 2 november.

De bibliotheek moet nu en in de toekomst voor iedereen beschikbaar en bereikbaar zijn; dat stelt het Rijk. Daarom is de Bibliotheekwet veranderd en vanaf 2025 heeft de gemeente zorgplicht. Voor Velsen zou dat betekenen: ruimere openingstijden voor de vestigingen in IJmuiden en Velserbroek, én een vestiging van de bibliotheek in Velsen-Noord. De kosten daarvoor zijn 40.000 voor de openingstijden en 80.000 voor de nieuwe vestiging.

Wat betekent het precies?

IJmuiden en Velserbroek gaan een avond extra open, een uur eerder open op doordeweekse dagen – om 9 uur in plaats van 10 uur – en langer open op zaterdagmiddag. In Velsen-Noord gaat de locatie op alle middagen in de week open van 1 tot 5 uur en op zaterdag van 10 tot 2 uur. Een minpuntje is wel dat het geld van het Rijk alleen voor 2024 is; daarna moet de gemeente het geld zelf ophoesten.

Alle raadsleden stemden voor

Alle partijen stemden voor. Met name de LGV (dhr Aardenburg), PvdA (mw Gemser), D’66 Velsen (mw Da Silva Marcos) en Liberaal Blauw (dhr Bal) spraken hun tevredenheid uit. Hun beoordelingen: goed dat Velsen-Noord een bibliotheek terugkrijgt, bibliotheken versterken de wijk, een ‘huis’ voor ons allemaal en een puzzelstukje voor een weerbaarder wijk.