Bodemonderzoek naar PFAS Velsen-Zuid

Bodemonderzoek naar PFAS Velsen-Zuid
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Begin december wordt onderzocht of er PFAS zit in de bodem van het voormalige oefenterrein van de brandweer in Velsen-Zuid. Inwoners worden er nauw bij betrokken.

Op het voormalige oefenterrein van de brandweer in Velsen-Zuid is blusschuim gebruikt waar PFAS inzit. Inmiddels staat daar een appartementencomplex (foto). Voordat dit gebouwd werd, is de bodem wel onderzocht op schadelijke stoffen, maar niet op PFAS. Nu er ‘door de jaren heen steeds meer duidelijk wordt over PFAS’, schrijft het college aan de raad, ‘is het belangrijk de bodem uit voorzorg opnieuw te laten onderzoeken’.

Informatie aan bewoners

Om bewoners van het appartementencomplex en omwonenden op de hoogte te brengen, komt er vóór het onderzoek een inloopbijeenkomst. Behalve de gemeente Velsen zullen daar ook mensen van de GGD Kennemerland zijn, de Omgevingsdienst IJmond en de provincie Noord-Holland (die het onderzoek laat doen) om alle vragen te beantwoorden. Daarnaast volgt ook informatie per brief.

Onderzoek en resultaten

Op 4 december as. wordt met een handboor een gat van een paar centimeter doorsnee gemaakt voor het onderzoek. Begin volgend jaar worden de resultaten verwacht – zit er PFAS in de grond of in het grondwater? – en dan wordt bepaald of er vervolgstappen of maatregelen nodig zijn.

Geen reden tot zorg

Velsen schrijft: ‘Er is momenteel geen aanleiding voor een acuut gezondheidsrisico. Maar we begrijpen dat dit wel tot zorgen kan leiden bij onze inwoners’. De gemeente doet zijn best om hen zo goed en duidelijk mogelijk te informeren.