Nieuw Actieplan ‘minder geluid’

Nieuw Actieplan ‘minder geluid’
© Pixabay

Velsen moet elke vijf jaar een actieplan maken om de overlast van geluid uit de omgeving te verminderen. Er komt een nieuwe versie aan. In het najaar komt er een bijeenkomst met inwoners en begin 2024 gaat het plan naar de gemeenteraad.

Geluid heb je in soorten en maten. Het Actieplan Geluid Wegverkeer gaat over ‘omgevingsgeluid’ (verkeer en industrie), maatregelen waar de gemeente iets over te zeggen heeft (dus bijvoorbeeld niet het vliegverkeer). In juni 2024 moet het worden vastgesteld.

Al het nodige gedaan

Onderdeel van het nieuwe plan is evaluatie van het laatste – over 2018 tot 2023. In die periode heeft Velsen al het nodige gedaan om de overlast van omgevingsgeluid te verminderen. Bij 59 woningen is gevelisolatie aangebracht, en in verschillende straten is er een stiller wegdek aangelegd (De Noostraat, Hagelingerweg-Noord, Van den Vondellaan en Zeeweg). Mensen zijn gestimuleerd om de fiets te nemen, al dan niet elektrisch.

Samenwerking

De Omgevingsdienst IJmond gaat aan de slag met het plan. Die werkt samen met verschillende afdelingen binnen de gemeente Velsen – zoals Verkeer & Vervoer, en Openbare Werken – en ook met een aantal buurgemeenten zoals Beverwijk, Bloemendaal en Zandvoort.

Bijeenkomsten in najaar en voorjaar

In dit najaar komt er een informatiebijeenkomst met inwoners en in het voorjaar van 2024 komt er een raadsessie. Dan komt het Actieplan ‘ter inzage’ te liggen, zodat belanghebbenden er nog op kunnen inspreken.