Eén grotere opvang in Santpoort-Zuid, of meerdere kleinschalige opvangen?

Eén grotere opvang in Santpoort-Zuid, of meerdere kleinschalige opvangen?
© NH Nieuws / Thomas Jak

Sabrina Koster

Het terrein van Terrasvogels en het landje van Handgraaf in Santpoort-Zuid worden onder de loep genomen in onderzoek voor een opvang locatie voor 250 tot 300 asielzoekers in. Voor de inwoners een ondoenlijk scenario. Hun voorkeur gaat uit naar een scenario met meerdere kleinere opvangen. Maar deze is volgens de COA niet haalbaar. De gemeenteraad boog zich afgelopen donderdag 19 oktober over de kwestie.

Los van de ontwikkelingen rondom de spreidingswet was de gemeenteraad het er volgende maand al over eens: Het onderzoek naar langdurige asielzoekersopvang op de Elta en het landje van Handgraaf in Santpoort-Zuid moet doorgaan. Deze opvang zou in 2025 open moeten gaan, als vervanger van het cruiseschip wat nu in Velsen-Noord ligt.

Grootte van de opvang
De reactie van inwoners uit Santpoort-Zuid is duidelijk: Zij willen geen grootschalige opvang en vrezen de grootschalige gevolgen van zo veel nieuwkomers in het kleine dorp. Meerdere raadsleden staan achter dit idee. Maar hoe zou kleinschalige opvang er uit zien? Aan hoeveel personen moet men denken? Hebben we het over één locatie, of meerdere kleinere opvangen verspreid door de gemeente? Vragen die volgens een deel van de raad eerst goed uitgezocht moeten worden.

Het COA stelt echter bij voorbaat al dat een kleinere opvang niet haalbaar is. Bij een nieuw te bouwen centrum voor de komende tien tot vijftien jaar is 300 plekken het minimum. Voor een kleinere locatie zijn onder andere de kosten, begeleiding en onderwijs niet te regelen. Ook is er geen politie capaciteit om meerdere kleine locaties in de gaten te houden.

Wel of geen extra onderzoek?
Het onderzoek wat nu loopt, gaat over een locatie van zo’n 250 tot 300 personen bij de Elta en het landje van Handgraaf. De raad bediscussieerde de vraag: Is het daarnaast nog nodig om extra onderzoek te doen naar het realiseren van kleinere locaties?

Volgens Bas de Ruig (D66) is het vooral belangrijk om goede verwachtingen neer te leggen voor de inwoners. Het extra onderzoek zou een behoorlijke ingreep zijn, waar veel mankracht in gaat, én het COA heeft al gesteld dat een kleiner scenario niet gaat werken. Zonde als na al die moeite blijkt dat kleinschaligere opvang voor 125 tot 150 mensen toch echt niet lukt. Een aantal andere partijen uit de raad blijft het juist belangrijk vinden om de verschillende opties allemaal te verkennen.

Als vervolg komt de wethouder met een memo over wat hij uit de sessie heeft meegenomen. Op basis daarvan zullen de betreffende partijen besluiten of ze een motie willen indienen over het inzetten van aanvullend onderzoek of niet.

Na de raadsessie sprak RTV Seaport met raadsleden Bas de Ruig (D66) en Floor Bal (Liberaal Blauw). Bekijk hier de terugblik