Bataljon Jagers Nr. 27 op Heerlijkheid Brederode

Bataljon Jagers Nr. 27 op Heerlijkheid Brederode
© Aangeleverd

Van de redactie

In het weekend van 21 en 22 oktober zijn bezoekers van harte welkom op de Heerlijkheid Brederode voor een spectaculair bezoek. Re-enactmentgroep de Bataljon Jagers Nr. 27 strijkt neer om alles te vertellen over militairen tijdens de Napoleontische oorlogen.

Het is 1812. De ruïne van Brederode is een attractie voor de gegoede burgerij. Napoleon heeft zich terug getrokken uit Rusland, zijn leger is verslagen en hij zelf is verbannen naar Elba. Hij zal zich hergroeperen en de slag van Waterloo is aanstaand.

In Nederland is het huis van Oranje teruggekeerd uit ballingschap in Engeland en vond het leger in een zeer slechte staat.

Om het leger weer op te bouwen, werden er eenheden ter rekrutering uitgezonden, zo ook naar Haerlem. Het Bataljon Jagers van kolonel Perez, dat in November 1812 het nummer 27 toegewezen kreeg, koos de Ruïne van Brederode uit voor de rekrutering.

Zaterdag 21 en zondag 22 oktober kunnen bezoekers tussen 11.00 en 17.00 uur een kijkje nemen in het leven van de militairen tijdens de Napoleontische oorlogen (1796-1815). Dagelijks zijn er demonstraties, en uitleg over de manier van werken en leven. Ook kun je meedraaien als nieuwe rekruut.