Wel of niet afschaffen van de hondenbelasting? Gemeenteraad Velsen weegt het af

Wel of niet afschaffen van de hondenbelasting? Gemeenteraad Velsen weegt het af

Sabrina Koster

Vanavond op de agenda van de gemeenteraad: hondenbelasting. Recentelijk is namelijk gebleken dat Velsen één van de duurste gemeente in Nederland op het gebied van hondenbelasting, we staan op plek 8 in de top 10. Dit jaar kost het hebben van één hond €103 euro. De gemeenteraad zal naar de cijfers van de belasting kijken en overwegen in hoeverre dit systeem nog aangehouden moet worden.

De voor- en nadelen van het afschaffen van de belasting worden donderdagavond 19 oktober door de gemeenteraad besproken. Met deze raadsessie duiken de raadsleden in de cijfers van de hondenbelasting.

De IJmuider Courant publiceerde vorige week een uiteenzetting van die cijfers. Bij het uitpluizen van die cijfers, wordt duidelijk dat hondenbezitters betalen voor voorzieningen zoals palen met poepzakjes, prullenbakken, bebording rondom losloopgebieden en handhaving. Maar een groot gedeelte van de opbrengst gaat ook naar de loonkosten van handhaving, beheer en regie van de belasting. Een aantal partijen uit de gemeenteraad vraagt zich af of dit de juiste manier is.

De gemeenteraad zal vanavond in de cijfers duiken en verder afwegen of ze de hondenbelasting zo laten, gaan verlagen, of zelfs afschaffen.

Hondenbezitters hopen in ieder geval op afschaffing van de belasting. Het wordt niet meer van deze tijd genoemd. Een aantal zegt weinig van de voorzieningen terug te zien. “Voor 100 euro per jaar kunnen we zelf ook veel poepzakjes kopen,” stelt één dame.