Aandacht voor gezond ontbijt tijdens burgemeestersontbijt

Aandacht voor gezond ontbijt tijdens burgemeestersontbijt
© Gemeente Velsen

Sabrina Koster

Leerlingen uit groep 7/8 van de Vliegende Hollander uit IJmuiden startten hun dag vandaag op bijzondere wijze. Zij deelden een ontbijt met burgemeester Dales in de Burgerzaal van het gemeentehuis. Met de ochtend werd het belang van een gezond en regelmatig ontbijt benadrukt.

Dit speciale Burgemeestersontbijt was een initiatief van het Nationaal Schoolontbijt waarbij deze week 239 burgemeesters meedoen. Het Nationaal Schoolontbijt is een landelijk ontbijtevenement met als missie een gezond ontbijt, elke dag en voor ieder kind. Van 6 tot en met 10 november volgt de 21e editie van het schoolontbijt op scholen waarbij verdere aandacht voor goede voeding en een gezond ontbijt wordt gecreëerd.

Aandacht voor ontbijten
In Velsen wonen naar schatting zo’n 300 kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. Dat kinderen zonder ontbijt naar school gaan, kan een gevolg zijn van armoede. De gemeente vindt het belangrijk dat alle kinderen de dag starten met een gezond ontbijt. Daarom is er in 2022 een pilot gestart om 25 kinderen van een gezond en voedzaam ontbijt te voorzien. De pilot liep echter vast wegens het faillissement van de organiserende partij Nationaal Jeugd Ontbijt (SNJO) en daarna bij een gebrek aan vrijwilligers bij Sluis 751 en IJmond Werkt!. Het college heeft deze week laten weten de pilot te beëindigen.

Rijksprogramma
De pilot wordt beëindigd met oog op landelijke aandacht voor ontbijten. De rijksoverheid is in dezelfde periode gestart met het subsidiëren van schoolmaaltijden via het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis. Verschillende scholen in Velsen zijn al aangehaakt aan het Rijksprogramma en de gemeente zal de overige scholen aanmoedigen om mee te doen, en in gesprek blijven met de scholen over welke ondersteuning verder nodig is. Hiermee hoopt en verwacht dat het gebrek aan ontbijten afneemt.