Voorlichting verslaving en gewoonten op Gymnasium Felisenum

Voorlichting verslaving en gewoonten op Gymnasium Felisenum

Sabrina Koster

Vandaag, op 10 oktober, krijgen de leerlingen van Gymnasium Felisenum te Velsen-Zuid voorlichting over verslaving en gewoonten. Kelly Roelofs is senior voorlichter Stichting Be Aware Verslavingszorg en vertelde tijdens het radioprogramma Helden van Velsen over de voorlichting en waarom het zo belangrijk is om het bewustzijn hiervoor bij jongeren onder de aandacht te brengen.

Het belang van preventie op jonge leeftijd is groot. Eén op de tien mensen ontwikkelt een verslaving in zijn leven, waarvan de oorzaak vaak in de pubertijd ontstaat. Jongeren worden blootgesteld aan steeds meer verleidingen. Ze experimenteren vaak niet alleen met alcohol en drugs, maar worden ook verleid tot overmatig gamen, series kijken of constant social media gebruik.

Stichting Be Aware heeft een zeer interactief programma dat dicht bij de belevingswereld van de leerlingen staat. Met stemkastjes beantwoorden leerlingen anoniem vragen, waarvan de uitslagen direct op het bord verschijnen. Hierdoor wordt duidelijk dat ze niet de énige zijn met een bepaald gedrag of probleem. Mede door de  gecreëerde veiligheid in de klas gaan leerlingen over het onderwerp en hun problemen met elkaar in gesprek. Hun kennis neemt toe, waardoor zij zich beter bewust zijn van de risico’s van bepaald gedrag en vooral van de mogelijkheid om hierin zelf keuzes te maken.

Luister hier het interview met Kelly Roelofs terug.