Openbare speelplekken benoemd tot rookvrije zones

Openbare speelplekken benoemd tot rookvrije zones

Sabrina Koster

135 openbare speelplekken in Velsen zijn benoemd tot rookvrije zones. De speelplekken worden voorzien van een stoeptegel met daarop een rookvrij-logo. De Gemeente onderschrijft hiermee de doelstelling om kinderen zo min mogelijk met roken in aanmerking te laten komen.

De gemeente heeft al eerder in het Preventieakkoord afgesproken dat ze zich op een rookvrije generatie richt. Tijdens de landelijke campagne Stoptober, 28 dagen niet roken, plaatst zij daarom rookvrij-logo’s bij 135 speelplekken. De eerste tegel is op 30 september bij de speelplek aan de Marconistraat in IJmuiden. Wethouder Marianne Steijn voldeed de eerste legging. Hierna volgen de andere openbare speelplekken in Velsen.

Het instellen van een rookvrije zone is anders dan het instellen van een rookverbod. Als mensen wel in deze zone roken, kunnen zij aangesproken worden, maar geen boete krijgen. Met de actie van rookvrije zone roept men rokers op om dit niet te doen waar kinderen bij zijn.