Uitstoot Tata slecht voor gezondheid IJmond

Uitstoot Tata slecht voor gezondheid IJmond
Foto © RTV Seaport / Dennis Gouda Fotografie

Lotje Eikelboom

De uitstoot van Tata is slecht voor de inwoners van de IJmond. Mensen leven korter, krijgen longkanker en astma. Dat moet echt anders, vinden Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Een uitgebreidere reactie volgt nog.

Het RIVM – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne – heeft in een rapport geschreven, dat de bewoners van Wijk aan Zee gemiddeld 2½ maand korter leven door de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide, afkomstig van Tata Steel in IJmuiden. Stikstof uitstoot leidt tot ongeveer 4% van de toekomstige gevallen van longkanker in Wijk aan Zee en 3% van de toekomstige gevallen van astma bij kinderen tot 18 jaar komt door blootstelling aan stikstofdioxide van Tata.

IJmondgemeenten bezorgd
Beverwijk, Heemskerk en Velsen zijn bezorgd over de gezondheid van haar inwoners. Die moet volgens hen altijd op nummer 1 staan. Ze zijn blij met de oprichting van een Expertgroep IJmond, die de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat zal adviseren over gezondheidsvraagstukken in de IJmond. Daarnaast denken de drie gemeenten dat er nog wel meer maatregelen nodig zijn voor een gezonder milieu. Welke precies – dat staat misschien in de uitgebreidere reactie van Beverwijk, Heemskerk en Velsen, als ze het rapport hebben bestudeerd.

Bewonersbijeenkomst
Op 25 september werd het rapport in het Telstar Stadion gepresenteerd aan inwoners van de IJmond, die niet echt verbaasd waren. Zo’n driehonderd inwoners kwamen op de avond af. Lees hier een verslag van de avond van mediapartner NH Nieuws.