Energie Armoede: de aanpak

Energie Armoede: de aanpak

Donderdag 21 september ging een raadsessie over energiearmoede. RTV Seaport was erbij en sprak erover met Frank Cornet van de ChristenUnie en Arjen Uytendaal van D’66. De conclusie: Velsen gaat de komende drie jaar ongeveer 1.000 woningen isoleren. Dat helpt tegen energiearmoede én is goed voor verduurzaming.

De energiearmoede kwam vrij plotseling op en gaat voorlopig nog niet weg – denken Arjen Uytendaal van D’66 en Frank Cornet van de CU. Dus moet Velsen aan de slag voor mensen met energiearmoede en met de huizen met de slechtste energielabels. Die informatie is er.

Isoleren werkt het best

70% van je energierekening is van je verwarming en 30% van apparatuur. Isoleren levert dus het meeste op. Daar is ook subsidie voor. Energiecoaches – van Energie Velsen – geven daar advies over. Arjen Uytendaal: ‘Ze zijn ook bij mij thuis geweest, en ze gaven tips voor besparingen die ik direct kon doen, en ideeën voor grotere maatregelen.’

Energiek Velsen blijft betrokken

Frank Cornet wil wel graag dat Energiek Velsen betrokken blijft bij dit soort adviezen. Dat heeft de wethouder beloofd. Bij aanbesteding is 20% van het bedrag voor de inzet van Energiek Velsen. Arjen Uytendaal: ‘Naast veel vakmensen heb je ook ambassadeurs nodig – buren die elkaar vertellen wat zij gedaan hebben om op hun energierekening te besparen. Dat werkte ook heel goed bij de Groene Daken.’

Frank Cornet: ‘De energiecoaches geven altijd een doos met isolatiemateriaal, zoals ledlampen en tochtstrips. Dat soort dingen gelijk aanbrengen werkt het beste, blijkt. Dan ga je gelijk besparen.’

De vleermuis is een probleem

Ja, de vleermuis is een probleem, erkennen Uytendaal en Cornet. Je moet eerst onderzoeken of er vleermuizen in je spouwmuur zitten. Zo ja, dan moet je een ander onderkomen voor ze vinden en wachten tot ze daar naar toe gaan. Dan moet weer vastgesteld worden of ze echt weg zijn en dan pas kun je je spouwmuur isoleren. Deze regel volgt op een uitspraak van de Raad van State, daar kun je niet omheen. Er wordt nog naar de Provincie gekeken of er een oplossing voor is, en de wethouder blijft kijken wat er mogelijk is.

Aan de slag!

Arjen Uytendaal: ‘We moeten 750 huizen isoleren in de komende drie jaar, en 1000 kan ook. Dan zeg ik: streef naar die 1000. Er is geld voor, en je slaat er twee vliegen mee in één klap: je doet aan armoedebestrijding en je verduurzaamt huizen. Doen!’ Uiteraard is Frank Cornet het daarmee eens.

Het onderwerp komt niet terug in de raad. Het college kan aan de slag en houdt de raad op de hoogte.

Bekijk de hele terugblik op de raadsessie hier: