‘Meer bibliotheek’ in Velsen

‘Meer bibliotheek’ in Velsen
© RTV Seaport

Velsen gaat subsidie aanvragen om de bibliotheken in IJmuiden en Velserbroek langer open te kunnen stellen én om een bibliotheek in Velsen-Noord te realiseren. De raad moet nog wel akkoord gaan.

Iedereen moet terecht kunnen in een bibliotheek, vindt de Rijksoverheid. Om dat te bereiken, is de Bibliotheekwet veranderd. En daarmee verandert de taak van de gemeente ook; die krijgt nu een ‘zorgplicht’ als het over de bibliotheek gaat.

Langer open, én een bieb in Velsen-Noord

Voor Velsen betekent dat: langere openingstijden in IJmuiden en Velserbroek, én een bibliotheek in Velsen-Noord. Daar heeft het Rijk geld voor, maar de gemeenten moeten wel meebetalen: 20% van het bedrag. Voor Velsen betekent dat: 40.000 euro voor ruimere openingstijden en 80.000 euro voor Velsen-Noord. Als de gemeenteraad akkoord gaat, gaat Velsen daar dus mee aan de slag.