Jonge AZ-spits vloert eigenhandig  zwak Telstar

Jonge AZ-spits vloert eigenhandig  zwak Telstar
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Geschreven door Hans Akkerman

Het duel maandagavond in Wijdewormer tegen de ‘’jonkies’’ ( gemiddeld 19 jaar en met zeven spelers winnaar van de Youth League) van AZ was dé mogelijkheid voor Telstar om de twee kleine nederlagen tegen Jong PSV en Cambuur ( de laatste met twee discutabele tegengoals) te laten volgen door een aansprekend resultaat. Jong AZ heeft een uitgebreide, jonge kweekvijver waaruit ze eindeloos lijkt het wel te kunnen putten en het is elke keer maar weer de vraag met welke basiself ze deze keer zullen starten.  Uit de 12 duels tussen Jong AZ en Telstar konden de Alkmaarders overigens maar één overwinning ( 7 maart 2022) peuren. Telstar-supporters waren niet welkom maandag mede vanwege ‘’het gedoe’’ vorige week thuis tegen Cambuur. Misschien achteraf goed voor de wegblijvers want wat Telstar liet zien in Wijdewormer was van een zeer matig niveau. Jong AZ had vooral na rust geen kind aan de Witte Leeuwen en de 3-1 nederlaag was dan ook het logische gevolg en beslist niet geflatteerd.

Voor rust knalde Tim van de Loo een keer in kansrijke positie net over de lat en dat was zo’n beetje het enige positieve aanvallende wapenfeit. Toen uitblinker Jayden Addai halverwege met een forse uithaal Ronald Koeman jr kansloos liet, was het eigenlijk toen al over en sluiten. Van offensieve dadendrang was geen sprake en de lichtvoetige, kwikzilverachtige spitsen van AZ lieten met fraai voetenwerk soms hele leuke dingen zien maar het rendement was vooralsnog nihil. 

Na rust al na drie minuten de genadeklap. Jay Kruiver, al met geel op zak, torpedeerde zijn tegenstander en kon inrukken. Jong AZ was is die fase heer en meester en het was aan Ronald Koeman jr te danken dat de score in die fase al niet verder opliep. Toch was hij na 80 minuten kansloos op een felle uithaal van opnieuw Addai. Pas in 90+2 kopte Zakaria Eddahchouri de aansluitingstreffer binnen maar een minuut later was het opnieuw Jayden Addai ( 3 dagen 18 jaar!) die naar de grond werd gewerkt en de uitblinker van de avond benutte zelf de toegekende strafschop, vervolmaakte zijn hattrick en zette de 3-1 eindstand op het scorebord.  Dat het voetbal van Telstar zoals ooit een beleidsbepaler in Velsen-Zuid uitriep ‘’ een onaangename onderbreking is van een gezellig avondje uit’’ deed opgeld in Wijdewormer.  Een bittere constatering na al weer de derde nederlaag op rij, zo vroeg in het seizoen.