Telstar onderuit in tumultueus duel

Telstar onderuit in tumultueus duel
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Geschreven door Hans Akkerman

Na de teleurstellende 1-0 nederlaag maandag tegen de (zeer) jonge talenten van PSV was Telstar alles aan gelegen sportief revanche te nemen. De hamvraag was of tegenstander Cambuur actief wilde meewerken. De Friezen hadden samen met Groningen een desastreus seizoen in de eredivisie en degradeerden roemloos. Afgelopen vrijdag echter toonden ze aan over doorzettingsvermogen te beschikken. Na een snelle 0-2 achterstand thuis tegen Emmen slaagde de mannen van de pas 36-jarige trainer Sjors Ultee er in een zwaar bevochten remise uit het vuur te slepen. 

Noodverordening

Vrijdag werd Cambuur gesteund door 150 supporters die een verplichte buscombi voor lief moesten nemen. Daarnaast probeerden andere Cambuur-supporters (?) van de week kaarten aan te schaffen voor het thuisvak. Dat gegeven en het feit dat ook AZ-hooligans wilden afreizen naar Velsen-Zuid voor een  gezamenlijk ‘’treffen’’ met Telstar- supporters noopte burgemeester Frank Dales tot een noodverordening. Extra politie inzet en eventuele verplichte fouillering stond het publiek te wachten. Wederom een teken dat het nog lang niet voorbij is met supportersgeweld rond de stadions. Een wrange constatering, zo vroeg al in het seizoen en de vraag of het niet eens tijd wordt (tijdelijk) geen uitsupporters meer toe te laten bij eredivisie en KKD duels.

Twee strafschoppen nekken Telstar

Enfin: er werd ook nog gevoetbald en hoe! De eerste helft was bizar en tumultueus to put it mildly. Ga maar na: twee keer onderbroken door het gooien van bier, twee gele kaarten voor beide trainers en maar liefst zeven voor de spelers, twee strafschoppen, twee goals voor Cambuur, kwetsende spreekkoren, irritante valpartijen, ergerlijk gedrag binnen de lijnen en een scheidsrechter die 45 minuten lang onder vuur lag. De reden: hij gaf twee penalty’s aan Cambuur. Sebbe Augustijns zou Floris Smand aan zijn shirt hebben gezeten en Jorginho Soares leek Remco Balk af te zagen maar uit de beelden zou later blijken dat hij eerst de bal speelde toen hij zijn tegenstander ogenschijnlijk van achteren torpedeerde. Het gevolg: Milan Smit haalde twee keer de trekker over en zette de gasten op een naar het leek veilige 0-2 voorsprong.

Grillig duel eindigt in mineur

Mike Snoei greep in de pauze hard in en wisselde driemaal. Een van die invallers , Quinten van den Heerik, scoorde al na een paar minuten 1-2 en dat gaf Telstar de nodige moed. De storm was gaan luwen want na rust nog een gele kaart voor Cambuur en direct rood voor Jayden Turkkruier die gevaarlijk hoog in kwam maar wel zwaar werd bestraft. Een paar minuten daarvoor had Michael Breij met een wonderschone vrije trap in de kruising de Friezen op 1-3 gezet. Telstar toonde echter moed na de  rode kaart en zag Zakaria Eddahchouri, hij miste een dot op 2-2, zijn eerste goal voor Telstar binnen koppen. Een slotoffensief mocht niet baten op een avond dat voetbal zich van zijn grilligste en niet zo fijne kant liet zien. Zowel voor (noodverordening) als tijdens het duel. Een teleurgestelde maar toch nog olijke Telstar fan op weg naar huis vatte het treffend samen. ‘’ Geen bloemen en geen toespraken graag’’