Vluchtelingenopvang Velsen lastige puzzel

Vluchtelingenopvang Velsen lastige puzzel
© Lotje Eikelboom / RTV Seaport

De val van het kabinet in juli heeft de vluchtelingenopvang in Nederland op losse schroeven gezet. Wat betekent dat voor Velsen? Het college legt uit wat de gevolgen zijn, voor de komende anderhalf jaar en voor daarna.

Kleiner schip en iets meer opvang in Driehuis

Het grote cruiseschip Silja Europa vertrok op 1 juli jl. uit Velsen. Inmiddels is de Ocean Majesty er voor teruggekomen, bedoeld voor de 264 vluchtelingen die een band met Velsen of de regio hebben. Hun kinderen konden gewoon tot de zomervakantie naar school blijven gaan. De vluchtelingen kunnen er eind augustus terecht, en verblijven tot dan elders in de regio.

Daarnaast komen er in Driehuis enkele alleenstaande minderjarige vluchtelingen bij aan de Duin- en Kruidbergerweg. Daar verblijven nu 64 jongeren. Omdat er ook voor hen in Nederland plekken tekort zijn, heeft Velsen met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) afgesproken dat er op deze locatie 15 jonge mensen bijkomen. Daarvoor is een nog leegstaande vleugel verbouwd.

Lange termijn: pas op de plaats

De Spreidingswet van het kabinet zou – onder andere – bepalen hoe vluchtelingen en asielzoekers over Nederland zouden worden verdeeld, bijvoorbeeld naar rato van inwoneraantal per gemeente. Die wet komt er voorlopig niet. Maar de behoefte aan opvangplekken blijft onverminderd hoog, zegt het college. Dus hoe ga je dan ondertussen te werk? Het is een worsteling, zegt het college.

Het idee was om te onderzoeken of er op De Elta en Handgraaf in Santpoort-Zuid een opvanglocatie kon komen. De inwoners waren al uitgenodigd voor een bijeenkomst daarover. Door de val van het kabinet werd die bijeenkomst veranderd; meer een open inloop dan een inwoners raadpleging. Daar bleek dat inwoners geen problemen hebben met de asielzoekers, maar dat de opvang anders moet worden georganiseerd. Voorlopig wordt er even geen actie ondernomen voor een opvanglocatie ter plekke.

In september overleg met de raad

Het college doet in september een voorstel aan de raad hoe nu verder te gaan met de langduriger opvang van vluchtelingen – de verschillende opties die er zijn, en de voor- en nadelen daarvan. En het (gebrek aan) wettelijke regels. Opnieuw afwegen dus.