Velsen neemt afscheid van tweede pont

Velsen neemt afscheid van tweede pont
© RTV Seaport / Dennis Gouda

NH Nieuws

Velsen neemt vandaag afscheid van de tweede pont, want vanaf maandag ligt hij echt uit de vaart. Niet om de tien, maar om de twintig minuten maakt de boot dan een oversteek over het Noordzeekanaal. En dat betekent flink langer wachten en fietsfiles. Voor veel passagiers een groot probleem. “Ga je vijf minuten later van huis weg, dan ben je al te laat.”

Om het probleem op te lossen moet er een nieuwe pont komen, maar die komst laat nog wel even op zich wachten. Naar verwachting zo’n anderhalf jaar, liet het college van Velsen vorige week weten. De financiering van een nieuw pont zou nog niet helemaal rond zijn en ook de bouw van het nieuwe vaartuig kost tijd.

Frustratie
De komende maanden moeten de reizigers het voorlopig met één pontje doen en daar zijn ze zacht gezegd niet blij mee, zo bleek vanochtend.

Een van de passagiers is Nicole. “Gisteren vaarde er opeens ook maar één pont. Ik heb er toen een uur en tien minuten overgedaan om van Velserbroek naar Beverwijk te komen, omdat het zo druk was. Met de auto doe ik er twaalf minuten over, dat verschil vind ik echt te groot. Dan pak ik de auto.”

Nicole is niet de enige. Ook Sandy doet er een stuk langer over om op haar werk te komen. “Het is gewoon waardeloos. Ik moet om acht uur op mijn werk zijn en mis ik de pont van half acht, dan ben ik te laat. Ik moet straks wel met de auto. Als ik vijf minuten later van huis wegga red ik het al niet.”

Scholier Vitor pakt de pont iedere dag en is bang voor wat hem te wachten staat na de zomervakantie. “Het is vaak heel druk, dan staat het helemaal vol met scholieren. Vorige keer moest ik ook wachten en de volgende pont pakken.” Gelukkig zijn ze op school soepel voor de laatkomers die de pont moeten pakken. “Onze lerares heeft hetzelfde probleem en snapt het wel.”

Passagier Rob snap niet dat de pont er maandag uit gaat. “Het is een levensader. De pont zou toch blijven varen als we een asielboot zouden krijgen? Meneer Dales moet dan ook op zijn strepen gaan staan. Er zijn heel veel mensen afhankelijk van die pont. Soms kom je de pont niet eens op, omdat hij zo vol is ’s ochtends. Het past niet allemaal op dat ene pontje als alle scholieren straks weer naar school gaan.”

Fietsersbond
Ook Hans van Spanje van de fietsersbond is teleurgesteld. “We willen dat mensen meer gaan fietsen, dan is dit toch met elkaar in tegenspraak? Sta op voor je beleidsplannen voor het milieu en tegen obesitas. Geen woorden, maar daden. Maar goed, als Fietsersbond zijn wij uitgespeeld. We kunnen niks meer doen, alleen boos kijken. En dat gaan we ook doen.”