Dit weekend eerste editie loopbeleving ‘Run the Festung’

Dit weekend eerste editie loopbeleving ‘Run the Festung’

Sabrina Koster

Kom op zaterdag 15 juli 2023 naar het strand van IJmuiden en de duinen van het prachtige Nationaal park Zuid-Kennemerland voor ‘Run The Festung’, een unieke loop. Deelnemers lopen door, onder en over de Festung in IJmuiden.

“Run the Festung zal geen race zijn maar een beleving”, stelt de organisatie Love It, Trail It. Deelnemers worden tijdens hun loop terug in de tijd meegenomen. Loop door loopgraven, een bunker, vele zandheuvels en mooie paadjes. Om de beleving helemaal af te maken, zijn er re-enactment soldaten aanwezig van een Duitse en een Canadese groep, deelnemers krijgen een paspoort mee die getoond dient te worden op de 2 verzorgingsposten etc.

De Festung
Festung IJmuiden was een verzameling verdedigingswerken die als doel had om de bezette landen in West-Europa te verdedigen tegen een geallieerde invasie. De strategische ligging van IJmuiden aan het Noordzeekanaal maakte dat deze locatie samen met Hoek van Holland door de Duitsers werd aangewezen toe de belangrijkste offensieve verdedigingslinies in Nederland.

In het duingebied nabij IJmuiden is nog steeds veel van dit erfgoed te zien; (delen van) tankmuren en tankgrachten, drakentanden en honderden bunkers (waarvan een klein aantal toegankelijk is). In samenwerking met het bunkermuseum IJmuiden organiseert Love it, Trail it, deze unieke run waarbij het verleden van het gebied uitgelicht wordt.

Re-enactment
Een Duitse en een Canadese re-enactment groep zullen aanwezig zijn en op hun eigen wijze ervoor zorgen dat twee verzorgingsposten in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland op authentieke wijze bemand zullen zijn incl. voertuigen. Bepakt en gekleed in authentieke uniformen, gedragen zij zich als soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De reconstructie heeft de vorm van een interactieve geschiedenisles voor zowel de deelnemers als het brede publiek.

Meer informatie is te vinden op : loveittrailit.nl/products/run-the-festung-2
Aanmelden kan uitsluitend vooraf via de website.