Stormschade vanwege Poly, zwaarste zomerstorm ooit

Stormschade vanwege Poly, zwaarste zomerstorm ooit
©RTV Seaport / Sabrina Koster

Tekst: NH Nieuws

In IJmuiden is vanochtend windkracht 11 gemeten, met windstoten van meer dan 145 kilometer per uur, zo meldt mediapartner NH Nieuws. Daarmee is storm Poly de zwaarste zomerstorm ooit gemeten, meldt weerman Jan Visser van NH radio.

“Het is een kortdurende, maar zeer felle storm”, legt Visser uit. Volgens de weerman heeft dat deels te maken met de warmte van de afgelopen weken. Dat zorgt voor gigantisch veel energie in de atmosfeer. 

In IJmond raast de storm het hardst. In de rest van de provincie zijn ook meerdere windstoten van boven de 131 kilometer gemeten. Hier staat gemiddeld een windkracht van 9 tot 10 met een regenval van boven de tien millimeter.

“Vanmiddag zal de wind snel afnemen”, legt Visser uit. Dat zal eerst gebeuren in het noorden van de provincie. Later vanmiddag zal de regen ook afnemen. Volgens het KNMI geldt code rood tot 12 uur in de middag, daarna neemt de storm geleidelijk af.

Stormschade
In de hele gemeente brengt de storm ook veel schade met zich mee.

Omgewaaide lindenboom Driehuizerkerkweg – Driehuis

Omgevallen boom – Driehuis

Schade bij Ruïne van Brederode – Santpoort-Zuid

Verschillende omgevallen bomen – Santpoort-Noord

Bewoners verlaten hun huizen door omvallende bomen op woningen – Velsen-Noord

Video Stormschade – Velserbroek en IJmuiden